A nyilatkozat ösztönzi a partnerséget a zene, a színház, a tánc, a cirkusz és a képzőművészet, az irodalom és a könyvszakma, az audiovizuális művészet, a könyvtárak és a múzeumok közötti kapcsolatok, az ipar- és a népművészet, valamint a kultúra és a művészet egyéb területein Magyarország és a TÜRKSOY tagállamai (Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán) között.

Az 1993-ban Ankarában létrehozott TÜRKSOY célja a türk identitású népek oktatási, tudományos és kulturális együttműködése, illetve hagyományaik ápolása és művészetük népszerűsítése. Az aláírást megelőző egyeztetésen prof. Dusen Kasseinov kiemelte, hogy tavaly Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mondott a hatodik alkalommal megrendezett Türk Tanács találkozón, Magyarország pedig megfigyelő státuszt kapott. Ez megnyitotta az utat a kulturális és művészeti együttműködés felé a TÜRKSOY országai és hazánk között. A főtitkár egyúttal meghívta prof. dr. Kásler Miklóst a soron következő kulturális miniszterek tanácsának ülésére. A mostani találkozón dr. Kovács István, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: fontosnak tartja, hogy Magyarország tovább nyisson a Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet országai felé, és a kulturális kapcsolatok erősítésével élénkebbé válhatnak a gazdasági kapcsolatok is. A TÜRKSOY-hoz hasonló, úgynevezett ernyőszervezetek is hozzájárulnak az együttműködés kiszélesítéséhez. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a közös tevékenységek legfontosabb célközössége a fiatalok.

A megállapodás ünnepélyes aláírásán részt vett Azerbajdzsán, Törökország és Kazahsztán budapesti nagykövete, valamint a Türk Tanács budapesti képviselője is.