Magyar „űrcsokoládé” utazhat Kapu Tiborral a Nemzetközi Űrállomásra

Tudomány

Különleges magyar édesség, a Stühmer Pillanat Korfu „űrcsokoládé” utazhat a NASA jóváhagyását követően Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa csomagjában a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A csokoládé a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is képes ellenállni.

HUNOR-program: véglegessé vált az Ax-4 űrmisszió legénysége

Szöveg
Houston, 2025. január 30. Az Axiom Space által közreadott képen az indiai Prasanth Balakrishnan Nair tartalékos űrhajós Houstonban 2025. január 30-án. A NASA és nemzetközi partnerei elfogadták az Axiom Space negyedik küldetését, melynek tagjaként Kapu Tibor magyar kutatóűrhajós leghamarabb 2025 tavaszán elindulhat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére a floridai Kennedy Űrközpontból - közölte a HUNOR - Magyar Űrhajós Program 2025. január 30-án az MTI-vel. MTI/Axiom Space

Azonosító
D_MTI20250130020
Kapu Tibor űrhajós. Fotó: Axiom Space / MTI

A HUNOR - Magyar Űrhajós Program és a Stühmer Kft. március 12-i közleménye szerint együttműködésük – melynek részeként a magyar csokoládé is eljuthat az űrbe – 2024 áprilisában kezdődött, az egyeztetéseket követően pedig a Stühmer hivatalos támogatóként csatlakozott a magyar űrmisszióhoz.

„Amikor először felmerült az ötlet, hogy csokoládét küldjünk az űrbe, elsőre lehetetlen kihívásnak tűnt. A NASA szigorú követelmények elé állított bennünket, hiszen az űrben tapasztalható különleges körülményeknek kell megfelelnie a felrepített csokoládénak” – idézi a közlemény Mazurka Évát, a Stühmer Kft. minőségirányítási vezetőjét.

A megoldás érdekében a cég csapata többek közt a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett el kísérletezni. A gyors kutatási folyamat után a vállalatnak egy részben saját fejlesztéssel sikerült létrehoznia olyan csokoládét, amely megfelel az extrém űrbéli környezet kihívásainak. Az alapot a Stühmer hagyományos Korfu szelete adta, amely összetételének és állagának köszönhetően ellenáll a nyomáskülönbségnek, a súlytalanságnak és a hőmérséklet-ingadozásnak is – tették hozzá.

A közlemény idézi Juhos Norbertet, a HUNOR-program mission managerét, aki kiemelte: kiemelkedő fontosságú volt számukra, hogy a misszió részeként megpróbáljanak magyar élelmiszert is feljuttatni a Nemzetközi Űrállomásra.

„Az egyik legizgalmasabb része ennek az útnak, hogy nemcsak tudományos kísérleteket végzünk, hanem a személyes tárgyak mellett egy kis ízelítőt is vihetünk magunkkal a hazai különlegességekből” – üzente a kiképzőközpontból Kapu Tibor kutatóűrhajós, aki jelenleg Houstonban tartózkodik tartalékos kollégájával, Cserényi Gyulával, ahol az Axiom-4 misszió küldetésspecifikus képzését végzik.

„Ez a termék nem csupán egy finom édesség. Ez a magyar innováció, a tradíció és a modern technológia találkozása” – idézi az összegzés Farkas Bertalant, Magyarország első űrhajósát, aki felkészülésük során Kapu Tibort és Cserényi Gyulát személyesen is segítette tapasztalataival.

A közlemény idézi Csóll Pétert, a Stühmer Kft. tulajdonos-ügyvezetőjét is, aki szerint a projekt a magyar kreativitás, az innováció és tradíció diadala. „Büszkék vagyunk rá, hogy a Stühmer egy kis darab Magyarországot is eljuttathat a világűrbe” – tette hozzá.