fbpx

Magyar vizsgafilm a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon

Farkas Marcellt meghívták a Szeurum című vizsgafilmjével a tíz ígéretes, ifjú rendezőt bemutató Future Frames válogatásba, amit az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutat be a European Film Promotion.

Augusztus 20-án kezdődik Közép-Európa legnépszerűbb nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban, ahol Kis Hajni Külön falka című mozifilmje mellett egy magyar vizsgafilm premierjére is sor kerül. Az európai promóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion Future Frames – Az európai mozi új generációja című válogatásában tíz kitűnő tehetségű, ifjú rendező vizsgafilmjét vonultatja fel, köztük Farkas Marcell Szeurum című alkotását.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Szeurum történetében egy kertvárosi, sci-fi rajongó fiú lesújtott állapotba kerül, miután bátyja úgy dönt, többé nem segít neki beadni a szükséges inzulininjekciót. Az események furcsa fordulatot vesznek, amikor találkozik egy lánnyal, aki ablakokon bedobált meteoritokkal próbálja a szeretetet terjeszteni. A 16 perces rövidfilm főszerepeit Turi Péter, Major Irma és Sas Zoltán játsszák.

„A közlámpák fényei ugyanolyan varázslatosak tudnak lenni, mint egy rakéta sugárhajtóműve, de lehet, hogy csak azért gondolom így, mert többször láttam életemben utcalámpát, mint sugárhajtóművet. A Szeurum karakterei ugyanazokat a köröket járják körbe, mint én – a szépet keresik, és az események, amik megtörténnek velük, azok mind a nagy sors részei. Semmi nem viszi jobban előrébb a karaktert és a történetet, mint egy pofás kis dialóg. Ezt az eszközt szerettem volna elsősorban használni arra, hogy megelevenedjenek a karakterek, amiket az íróm vagy én megálmodtam” – vallja Farkas Marcell.

Farkas Marcell

A Szeurum a 25 éves Farkas Marcell elsőéves vizsgafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A forgatókönyvet a rendezőszakos hallgató és Kajlik Eszter írta, az operatőr Csillag Marcell, a vágó Papp Zsuzsanna, a hangmester Kovács Janka, a gyártásvezető Balogh Zsombor volt.

Nyitókép: jelenet a Szeurumból

A rovat további cikkei