Gazdag, több szakmai területet is lefedő, izgalmas ? egyben tanulságos programsorozattal készül a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a Múzeumok Őszi Fesztiváljára. Az intézmény heti rendszerességgel jelentkezik programokkal októbertől november elejéig.

Október 8-án, 16 órától Mit rejt a zsidó levéltár? két részes programsorozat pedagógiai műhelye lesz látogatható, melyhez egy, a gyermekeknek is szánt interaktív alkalom is csatlakozik majd. Az előbbi a múzeumpedagógiai területen érdekeltek számára lehet izgalmasabb, ugyanis a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár bemutatja legújabb oktatás-módszertani kiadványát, illetve próbafoglalkozás keretein belül demonstrálja is azt. Ennek a második része, melyben általános iskolásoknak szánt bemutatóval készülnek, október 20-án kerül megrendezésre. ?A Látványraktári felfedezőút során bevezetjük a résztvevőket a Zsidó Levéltár titkaiba, a kiadvány segítségével megismerkedünk régi, díszes, különleges iratokkal, levelekkel, héber betűkkel, megtapasztaljuk, mivel foglakozik egy levéltár és hogyan szolgálja az emlékezést, ápolja egy kultúra gyökereit? ? írja az esemény brosúrája.

01
Fotó: http://oszifesztival.hu/

Ezen felül sétákkal, a Dohány utcai zsinagóga környékének a bejárásával, eldugottabb helyeinek megismerésének lehetőségeivel várnak a programok szervezői. Október 11-től heti egy alkalommal, 25-éig ?kísérleti séta? keretein belül színházi játékkal készülnek, amely az utca kevésbé látogatható területeire, a ?nem érdekes? dolgokra fókuszálnak ? fogalmaznak. Október 13-án pedig egy helytörténeti sétán belül a Dohány utcai zsinagóga szomszédságában rejlő épületeket, műemlékeket, temetkezési helyeket mutatják be ? ?a pesti zsidó közösség története? tárulhat fel a látogatók szeme előtt. Október 15-én pedig szerepjátékkal egybekötött épülettörténeti korzózással várnak, mely során a zsinagóga épületét ismerhetik meg közelebbről a látogatók. ?A foglalkozás célja, hogy az örökségpedagógia eszközeivel felhívja a figyelmet közös kulturális értékeinkre és azok megőrzésére.? ? ajánlják e sorokkal az eseményt.

02
Fotó: http://oszifesztival.hu/

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár novemberben is tanulságos programmal vár: mesterség-bemutató, mely a szófer és a restaurátor munkáját demonstrálja, valamint ?live-restaurálásra? is alkalmat biztosítanak a közönség számára.