Magyarok Hollywoodban címmel indít tematikus válogatást február 11-től a Duna. Szombat esténként neves, magyar származású alkotók klasszikus filmjei láthatók, közülük többet is szinkronfelújított változatban élvezhetnek a nézők megszakítás nélkül.

A következő mondat fogadta egykor George Cukor irodájának ajtaján a munkáért jelentkezőket: „Nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenni.” A szlogen arra utalt, hogy a 20. század elején a magyar filmesek tömegével keresték fel az akkor már sikeres rendezőt. A Duna februártól induló új sorozata ezt a kort a magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmesek leghíresebb műveivel idézi fel. Az alkotások közül néhányat hangban restaurált a közmédia a Rádióarchívum segítségével, így a felújított filmklasszikusokat még generációk hosszú sora élvezheti.

A Magyarok Hollywoodban tematikus válogatás február 11-én, 14:05-kor indul a klasszikus szinkronfelújított változattal rendelkező Casablancával. A kritikusok által több alkalommal is a szakma egyik legjobb alkotásának megválasztott romantikus mozi megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat is, így Michael Curtiz (korábbi nevén Kertész Mihály) lett az első magyar kitüntetett az akadémiai díj történetében. 

A filmtörténet ikonikus alkotásának készítéséről is megtudhatnak néhány érdekességet a nézők a 21:15-kor kezdődő Curtiz című játékfilmből. A 2018-ban készült magyar film a Humphrey Bogart főszereplésével készített Casablanca 1942-es forgatásának történetére épül. Az alkotás a felszínen Hollywood egyik legjobb filmjének készítéséről, a felszín alatt pedig az egyik leghíresebb magyar-amerikai rendező, Kertész Mihály életéről szól. A 40-es éveket és benne a háborús helyzetet megjelenítő film sztorija valós eseményeken alapul. A Curtiz eddig 5 díjat zsebelt be, köztük a Montreáli Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is elnyerte. Rendezője Topolánszky Tamás Yvan, forgatókönyvírója Bak Zsuzsanna, a főszerepben pedig Lengyel Ferenc és Dobos Evelin látható.

A Magyarok Hollywoodban sorozat további filmjei a Dunán:

Február 18. Huckleberry Finn kalandjai (rendezte: Kertész Mihály)

Március 4. Robin Hood kalandjai (szinkronrestaurált változat, rendezte: Kertész Mihály és William Keighley)

Március 11. Carson City (rendezte: Andre De Toth)

Március 18. Mennydörgés a síkságok felett (rendezte: Andre De Toth)

Március 25. Töréspont (rendezte: Kertész Mihály)

Április 1. Nem vagyunk angyalok rendezte: Kertész Mihály

Április 15. Tökéletes idegenek (rendezte: Korda Sándor)

A Magyarok Hollywoodban sorozat részeként továbbá olyan további remekművek láthatók majd, mint a Mildred Pierce, a King Creole, A botrány szele, a Vadul fúj a szél és Az újdonsült asszonyka esete című filmek.

Nyitókép: Casablanca