Megjelent Hollywood magyar alapítói, Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként.

A könyvbemutatón Rétvári Bence, az Emmi parlamenti
államtitkára elmondta: „nagy öröm és büszkeség, hogy az Emberi Erőforrások
Minisztériumának közreműködésével végre hazatérhetett az itthon korábban
magyarul soha ki nem adott két önéletrajzi regény".

Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötete, a The Public Is Never Wrong 1953-ban jelent meg, most A közönség sohasem téved címmel olvasható magyarul is. Fried Vilmosnak, ismertebb nevén William Foxnak, a 20th Century Fox alapítójának, a hangosfilm úttörőjének életrajzi regénye Upton Sinclair presents: William Fox 1933-ban jelent meg, most Upton Sinclar bemutatja: William Fox címmel kerül a magyar olvasók elé.

Rétvári Bence a könyvbemutatón elmondta: ők fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar-szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy tiszteletbeli Oscar-díjat, a szobron ennyi állt: „az amerikai játékfilm atyja".

Takó Sándort, a kötetek kiadója, szerkesztője elmondta: a két kötet a Magyarok Hollywoodban címmel induló könyvsorozat részeként jelenik meg. „A munka a két életmű hazahozatalával nem befejeződött, inkább elkezdődött, a sorozat keretében több további kiadványon is dolgozunk" – mondta, kiemelve közülük a jövő évben megjelenő Hollywood és a magyarok című ismeretterjesztő kötetet.

Kollarik Tamás, a kötetek szerkesztője, ötletgazdája szerint „a két életút és életrajz messze túlmutat személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoz, összekötnek kultúrákat és nemzeteket". Ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában. Magyar földön születtek, kulcsfontosságú szerepet játszottak Hollywood „feltalálásában" és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, nem elfeledkezve a gyökereikről.

Forrás: EMMI

A nyitóképen William Fox. Fotók forrása: magyar.film.hu