Magyarok a Vajdaságban 1944-1954 címmel jelenik meg kötet Temerinben

Kultpol


vekas_janos_foto_nava.jpg
Vékás János

(MTI) Az újvidéki Magyar Szó a könyvről szóló méltatásban úgy fogalmazott, a szerző maga is tudatában van annak, hogy munkájával évtizedes adósságokat törleszt: olyasmit végez el önszorgalomból, amit jobb helyeken kutatóintézetek, egyetemi tanszékek többéves csapatmunkával szoktak megoldani. Ehhez a Vajdaságban sem a politikai, sem a szakmai előfeltételek nem voltak adottak több mint fél évszázadon keresztül, s részben még hiányoznak ma is.

 
A lap emlékeztetett, hogy ezt a fontos munkát ? a szerző és a kiadó, vagyis a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet mellett ? a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete jegyzi. Vékás János évtizedek óta kutatja a vajdasági múlt és történelem a második világháború utáni legfontosabb tényeit, adatait.
 
A kronológia első bejegyzése 1944. szeptember 6-ára vonatkozik: ekkor kezdtek hozzá a szovjet csapatok és Tito partizánjai Bánát elfoglalásához. Az egyik utolsó bejegyzés pedig Nagy Imre miniszterelnök nyilatkozatát idézi Magyarország és Jugoszlávia kapcsolatainak erősödéséről. A "két határpont között zajlott le a délvidéki magyarság teljes jogfosztása".