Boross Martin rendezésében 2021. március 4-én (+24 óra) mutatják be a Stereo Akt és a Füge Produkció közös darabját, az Ex katedrát. Az előadást a Jurányi Házból közvetítik, és a SzínházTV-n lesz látható angol felirattal.

Két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser. Mind egy társulatban dolgoznak 2021 Magyarországán. A karantén alatt közösen felidézték, honnan jöttek és milyen volt felnőni a 90-es években, hogy kiderítsék, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából.

Az előadás a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot. A szereplők (Ásmány Zoltán, Borsos Luca, Mayer Dániel, Messaoudi Emina, Raubinek Lili, Vass Imre) ma ugyan egy színpadon állnak, sokféle háttérből érkeztek. Van köztük, aki vidéken, van, aki külvárosban és van, aki Budán nőtt fel. Van, akinek a családját tönkretette a ránk köszöntő kapitalizmus, és van, akinek meghozta a szerencsétjét. Van, aki alternatív iskolába járt, van, aki keményvonalas poroszos rendszerben tanult. 

A történetek olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és rasszizmus; tiltott szerelmek és legjobb barátságok; versengés és kudarcok; beilleszkedési nehézségek és a tanári önkény.

A darab rendezőjével, Boross Martinnal készült interjú itt olvasható.

Az előadás 2021. március 4. 19.00 órától március 5. 19.00 óráig megtekinthető. Részletek a SzínházTV weboldalán.

Nyitókép: Ex katedra, fotó: Bartha Máté