fbpx

Magyarország a Selyemút Hetének díszvendége

Magyarország első alkalommal, díszvendégként vesz részt a negyedik Selyemút Hete rendezvénysorozaton Kína negyedik legnagyobb városában, Hangcsouban.

A Selyemút Hete rendezvénysorozattal a már az ókorban is létező, Ázsiát Európával és Észak-Afrikával összekötő kereskedelmi útvonal jelentőségére emlékeznek, amelynek ötezer kilométeres szakaszát az UNESCO már a világörökség részévé nyilvánította. A június 16-án kezdődő rendezvénysorozatra több millió látogatót várnak a tizenkétmilliós nagyvárosba, Hangcsouba.

A Kínai Állami Selyemmúzeumban látható tárlaton az Iparművészeti Múzeumból érkezett jelentős anyag: a fraknói Esterházy-kincstár gyűjteményéből láthatók selyemszövetek, bársonyok, díszfegyverek.A kKiemelkedő értékű, 16–17. századi, magyar főúri textilemléket bemutató reprezentatív kiállításon 34 különleges műtárgyat állítanak ki az Esterházy-kincstár textilemlékeiből: ereklyeként őrzött díszöltözeteket, díszfegyverek és tokokat, valamint különleges selyemkárpitokat. A díszes öltözékek anyaga koruk legértékesebb itáliai, spanyol, török és francia szövetei, amelyeket aranyozott ezüst- és ezüstfonalas paszománygombokkal, spanyol arany- és ezüstcsipkével, ékkövek díszítettek. A tárlat augusztus végéig lesz látható a Kínai Állami Selyemmúzeumban.

A Kínai Állami Selyemmúzeum Hangcsouban. Fotó: Shutterstock / Jiang Tianmu

Májusban megjelent már az első száz újrafordított Petőfi-vers a Petőfi-bicentenárium alkalmából, amelyet ősszel újabb száz követ majd. A verseskötetet Magyarországon a Gondolat Kiadó gondozza, de hamarosan Kínában is megjelenik.

Tervben van Örkény István Macskajátékának a kínai fordítása, amelyet 2025-ben terveznek bemutatni kínai társulattal. Egy évvel később pedig Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művét állítanák színpadra. Tervben van egy Kodály-módszeren nyugvó zenei tankönyv megjelentetése, amelyből kínai népdalokon alapuló változat készült, valamint az oktatási anyag szakértőknek történő bemutatása – mondta Wu Wanliang, a magyar-kínai kapcsolatok erősítésével foglalkozó Capital Bridge tulajdonosa.

Nyitókép: Nagy Rebeka textilrestaurátor egy dísznyerget készít elő a szállításhoz az Iparművészeti Múzeum Kínába induló, az Esterházy-kincstár gyűjteményéből összeállított válogatás csomagolásán a múzeum kőbányai raktárában 2023. május 31-én. Fotó: MTI / Hegedüs Róbert

A rovat további cikkei