Több magyarországi turisztikai látványosság és történelmi jelentőséggel bíró épület, építmény is bekerült a Google Térkép legújabb fejlesztéseibe. Ennek köszönhetően új módon ismerhető meg a Mátyás-templom, a Lánchíd vagy a Szent István-bazilika.

A Media1 adta hírül, hogy az alkalmazásba integrált Immersive View funkció segítségével megismerhető a látványosság környéke annak köszönhetően, hogy mesterséges intelligencia segítségével több milliárd képet egyesítettek, így a világ látványosságainak többdimenziós nézetét hozták létre, és hasznos többletinformációkkal egészítették ki a turistacélpontokat.

A Google Térkép keresés funkcióját használva a szokásos módon kell beírni a helyszínt és arra rákeresni, majd az Immersive View feliratú videóra kattintva virtuálisan körbejárható a helyszín, megismerhető a környék, az időjárás, de a zsúfoltságról is előrejelzés kapható. Ahol rendelkezésre állnak további adatok, írja a Media1, ott a felhasználó az éttermek és kávézók belsejébe is betekinthet. Mindezt a neurális sugárzási mezőknek nevezett (NeRF: Neural Radiance Fields) mesterséges intelligencia teszi lehetővé, amelyet a Google fejlesztett ki. A lap hozzáteszi, a vállalat a közelmúltban négy új városban, Amszterdamban, Dublinban, Firenzében, Velencében is elérhetővé tette az újdonságot, továbbá a világ több mint 500 ikonikus nevezetességére is kiterjeszti a szolgáltatást.

Mátyás-templom. Fotó: Shutterstock