A hazai igazságszolgáltatás történetében először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben Magyarországon. A Játékszín október 17-én a Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játssza Agatha Christie A vád tanúja című krimijét. A főszerepben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla.

A Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek közt az 1956-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények – például Magda Marinko, a viszkis rabló, a „fekete sereg”, a Teréz körúti robbantó vagy a terrorizmussal vádolt F. Hassan ügye – tárgyalásának helyszíne is az esküdtszéki terem.

„Dr. Tatár-Kis Péternek, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével nagyszabású sajtóeseményt tarthattunk ezen a helyszínen a 2019-es színházi bemutatónk előtt. Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe” – fogalmaz Bank Tamás, a Játékszín igazgatója.

Élő művészi előadást ez idáig nem tartottak még Magyarország egyetlen igazságügyi épületében sem, a Játékszín produkciója lesz az első. Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják – a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson” – ők vitték el a kiemelt árú jegyeket –, összességében pedig 105 fő lehet jelen a közönség soraiban.  

„Voltaképpen a film tárgyalótermi
jeleneteibe szerettem bele” – mondta a rendező, Simon Kornél a 2019-es premier előtt, és hozzátette, fantasztikus
alapanyagnak tartja a szövegkönyvet. Kern
András
a legfajsúlyosabb szerepben – mint védőügyvéd – debütált a
Játékszínben. Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a
szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok
esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi
feladat.

A főbb szerepekben Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla lép színpadra, a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péter játssza. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervező: Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

Az október 17-i előadásra az augusztus közepén
meghirdetett októberi műsornaptár alapján rekordidő alatt minden jegy elkelt
elővételben.