Az ex libris vagy könyvjegy eredeti funkciójában a könyv tulajdonosát megjelölő, gyakran művészi kivitelű, kisméretű grafika, melyet rendszerint a könyv táblájának belső oldalára ragasztottak. Az Exlibrismúzeum mintegy hatvanötezer könyvjegyet őriz, ebből ötvenezernél több kereshető részletesen.

A honlap indításakor az volt az elsődleges cél, hogy  Palásthy Lajos (1931–2020) exlibriseit, kisgrafikáit, alkalmi grafikáit a nagyközönség elé tárják. Palásthy az egyetem elvégzése után munkahelyén kollégáitól hallott először az ex librisről. A Kisgrafika Barátok Körének 1959-es alapító ülése inspirálta a gyűjtésre, ekkortól kezdve haláláig gyűjtötte az ex libriseket.

Palásthy Lajos a gyűjtés elkezdésekor több művésztől és gyűjtőtől is kapott grafikákat az induláshoz, majd módszeresen kezdte gyűjteni a lapokat. Kollégái, barátai, ismerősei, gyűjtőtársai révén gazdagította gyűjteményét. Maga is rendelt művészektől saját névre és különböző alkalmakra ex libriseket, alkalmi grafikákat, de jó néhány művész készített a nevére ajándékba lapokat.

A gyűjtemény digitalizálása 2019-ben kezdődött, és 2020 karácsonyára lett elérhető a honlap tizenötezer ex librissel, amelyek mindegyike magyar alkotótól származott. A gyűjtemény folyamatosan bővül, jelenleg több, ötvenháromezer könyvjegy kereshető a részletes szűrők segítségével, de a digitalizálás folyamatos.

A teljes anyagból hatvanezer Palásthy Lajos gyűjteményéből került a múzeumba, aki 1959-től gyűjtötte az ex libriseket. Tizenháromezret számlál Pinterits Károly (1869–1931) tanár és törvényszéki írásszakértő (grafológus) kollekciója, amelyet halála után fia, Pinterits Tibor (1897–1942) gyarapított. Ez az anyag 1981-ben került Palásthy Lajoshoz. Megvásárolta Dorogi Márton körülbelül kétezer darabos hagyatékát is, emellett kisebb, pár száz darabos gyűjteményekkel bővült a gyűjtemény, amelyet művészek adományai és vásárlások egészítenek ki.

2023 nyarán fél évezred ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár. A most elindított, Könyvjegytár elnevezésű online tartalomszolgáltatáson keresztül elsőként a Régi Nyomtatványok Tárában található közel 1100 darabos régi ex libris-állomány érhető el.

Nyitókép: Szanka Rózsa ex librise. Tervezte Petry Béla 1984-ben.