_D0A6665_Copy

Kezdhetjük rögtön a sztárfellépővel, a Major Lazerrel, a banda ugyanis hatalmas hangulatot teremtett. A slágereket gyártó csapat 2008-ban indult útjára, azóta azonban olyan sokszor változott a felállás ? jöttek-mentek a dj-k ?, mint ahány szín ölelte körbe a Hajógyárit: számtalan!

 

Lehet a zenéjüket szeretni vagy nem szeretni ? ez a fajta elektro-pop ugyanis nem a kedvence mindenkinek ?, azt viszont nem lehet eltagadni, hogy sokan imádták őket a Szigeten, a fiúk pedig hatalmas bulit csaptak ? meg persze, a lányok. Mert ehhez a show-hoz táncoslányok is kellettek bőven.

 

_D0A6841_Copy

Bár folyamatosan cserélődtek a tagok a majdnem tíz éve alapított bandában, színes zenei kínálatukkal mégis a világ egyre nagyobb területét hódították meg. Úgy is, hogy az előadók kiléte sokáig ismeretlen volt. A reggae, az elektro, a hiphop és a funk kavalkádjában azonban ma már nem rejtik véka alá a közreműködőket, miért is tennék, ha olyanoknak írnak zenét, mint Ellie Goulding vagy Ariana Grande. Épp ezekkel az énekesnőkkel debütált 2015-ben a banda Peace is the Mission című albuma, amely a külföldi toplisták élén tartotta a csapatot.

 

A zene mellett a színház és a film is hozzátartozik ma már a Sziget-élményhez. Nehéz volt úgy elmenni a Cirque du Sziget sátra mellett, hogy egy-egy érdekes program ne csábítson be minket. Már ha bejutottunk, mert nem is volt olyan egyszerű betérni a programokra. A Machine de Cirque műsorára például nem is jutott be mindenki.

 

_D0A6540_Copy

A társulatot 2013-ban hozta létre Vincent Dubé egy kreatív kutatási időszakot követően, ahol zsonglőrök és akrobaták vettek részt. A Machine de Cirque küldetése, hogy a művészvilág és a technológia legkülönbözőbb elemeit ötvözze munkájában, és így hozzon létre nagyszabású cirkuszi előadásokat. De hogy hova valósiak a tagok? Nos, az a honlapjuk alapján sem nagyon derül ki, viszont feltűnően sokat találkozhatunk a leírásokban a multi szóval. A világ több pontjáról összeverődött csapatot szerte a világban megtalálhatjuk.

 

_D0A6478_Copy

Az idei Sziget-kínálatból nem hiányozhatott a moziélmény sem, olyan hatalmas magyar sikereket láthatott a közönség, mint a rekordokat döntögető Kincsem vagy a Berlinalén fődíjat nyert Testről és lélekről. A Nemzeti Filmalap támogatásával tegnap a Filmarchívum kincseiből válogatva a Liliomfit nézhette meg a nemzetközi közönség és ismerkedhetett meg Makk Károly 1954-es klasszikusával, benne pedig a színészlegendával, Darvas Ivánnal. És két tavalyi mozit is megnézhettek a sátorba térők: Vranik Roland Az állampolgár és Gigor Attila Kút című filmje is bekerült a programba.

Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond