Jövő kedden zárul a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata, az Essentia Artis a Pesti Vigadóban, az MMA székházában.

Essentia Artis kiállítás a Pesti Vigadóban. Fotó: MMA
Essentia Artis kiállítás a Pesti Vigadóban. Fotó: MMA

A március 1-jén nyílt Essentia Artis Őrizni – használni – teremteni című tárlat átfogó képet nyújt 41 kortárs, ötven év alatti magyar alkotó gondolkodásmódjáról, szellemi és érzelmi hátteréről, inspirációinak forrásairól. Az alkotások egy térben, egymásra reflexív analógiák mentén válnak láthatóvá.

Az anyag- és eszközhasználat tekintetében is gazdag tárlaton találkozhatunk hagyományos olaj-vászon festménnyel és bronzplasztikával, de lehetőség nyílik megismerni környezettudatos, újrahasznosított papírcement alkotásokat is. A témaválasztásban urbánus kulturális környezetünk ikonikus képeinek mára reminiszcenciaként ható feldolgozása ugyanúgy jelen van, mint a természettudomány területéről vett áthallások. Az elmélyült kutatások eredményéről beszámoló ösztöndíjasok művei átfogó képet adnak kortárs kultúránk széles spektrumáról. A hagyomány folytonosságára építő, jelen idejű attitűd mentén megszületett reflexiók egyéni karakterjegyek és élethelyzetek által válnak személyessé. Az évszázados kanonizált forma- és motívumkincsek a szobrászok, festők, építészek és formatervezők keze alatt XXI. századi anyagok, technológiák és szellemi programok bevonásával lesznek a látogatók számára is edukatív, de jól értelmezhető alkotásokká.

Iski Kocsis Tibor és Szentgyörgyi Szandra, a kiállítás két kurátorának koncepciója egy képzeletbeli utat nyit meg, ahol a különböző művészeti területek között létrejött mikro- és makronarratívák mentén végighaladva a látogató felfedezheti a Kárpát-medencei vizuális kultúra új horizontjait.