A Trafó 2020. március 28-án Take a Seat! néven indította el rendhagyó stream programsorozatát, amelyben az intézményhez köthető legendás régi és népszerű új produkciókat mutatnak be. A közönséggel való kapcsolattartás online formájának kialakítása érdekében a digitális platformokban rejlő lehetőségeket kutatják. Ezért a smART! XTRA-esteket szervező Let_it_Be art agency közreműködésével, a XorXor kreatív kódolói csapatával lefejlesztették a Trafó nagytermének virtuális mását, ahol a nézők előre helyet foglalhatnak, majd megtekinthetik a műsorra tűzött produkciót.

Ehhez nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a www.takeaseat.hu oldalra, ahol egy kattintással kiválaszthatják a széküket, telt ház esetén pedig pótszékek állnak rendelkezésre. A szombat esti 20 órás kezdés előtt az aktuális produkció ajánlója megy a „színpadon”, de akár körbe is lehet nézni a teremben. A premier időpontjától még korlátozott ideig elérhető az exkluzív tartalom. (Minden eseményre külön kell helyet foglalni.)

Az AV COMPOSERS a 2015 és 2020 között havonta jelentkező smART! XTRA sorozat 50. befejező része és a Trafó megújuló smART!-programjának egyik új formátuma rendhagyó módon debütál a Take a Seat! nézőterén. Május utolsó hétvégéjén a Loop Gallery egykori kirakatgalériájában bemutatott Perplex (S Olbricht, Kitzinger Gábor) és a karanténlét heteiben született Close Distance (Mákó Rozi, Mákó Bori) és POST_II c. (Gryllus Ábris, Molnár Csaba, Nagy Marcell) két új videóinstallációt nézhetik meg az érdeklődők. Audiovizuális kompozíciók, valós és virtuális dimenziók összekapcsolása, képi és zenei interakciók, egyedi és absztrakt képi formanyelvek mutatkoznak meg ezen az esten.

A programok ingyenesek, a társulatok azonban köszönettel fogadnak minden adományt. A Trafó ezzel is támogatni szeretné a nehéz helyzetbe került független előadó-művészeket. Hogy még inkább rájuk irányuljon a figyelem, elindítottak egy 5+1 kérdéses mini-interjú sorozatot a Trafó-blogon: független alkotókat kérdeznek, hogy miként töltik a karantén időszakát #addigamíg újra nem indul a színházi élet. Ugyanitt művészek által válogatott zenei ajánlók is olvashatók.

Online térbe költözött a Trafó Galéria aktuális programja, egy lengyel-litván alkotópáros, Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė RYXPER1126AE című kiállítása. Az alábbi linken továbbra is látogatható tárlat a performansz érzékelésbeli lehetőségeinek kiterjesztésével kísérletezik egy közösségi élmény illatlenyomata alapján.

Online térbe kerülnek a Trafó Gondolat Generátor edukációs műhelyének foglalkozásai is. A Mesélő storytelling estet legközelebb május 11-én tartják egy zárt csoportban, amelyre a gondolatgenerator@gmail.com címen lehet jelentkezni, témája pedig a „keretek”. A május 10-ig meghosszabbított Alfa alkotói pályázat eredményhirdetése és a nyertes munkák bemutatása szintén digitális formában történik majd meg.

Bővebb információk: www.trafo.hu