Debrecenben rendezik meg Magyarország idei egyik legnagyobb színházi eseményét, a 15. Deszka Fesztivált. Május 9. és 18. között tíz napon át nyolc helyszínen 31 előadást láthatnak az érdeklődők, a fesztivált emellett zenei rendezvények, filmvetítések és beszélgetések is színesítik.

15. Deszka Fesztivál sajtótájékoztatója Debrecenben a a Csokonai Nemzeti Színházban. Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina
A 15. Deszka Fesztivál sajtótájékoztatója Debrecenben a a Csokonai Nemzeti Színházban. Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

15. alkalommal rendezi meg a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen, a Vojtina Bábszínház és a Drámaírói Kerekasztal a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált május 9. és 18. között.

Az idei seregszemlén az ország minden részéből hívtak meg társulatokat, hogy a kortárs magyar drámát ünnepeljék. Vendégül látják – a teljesség igénye nélkül – a Nemzeti Színházat, a Játékszínt, az Örkény István Színházat, a Radnóti Miklós Színházat, a József Attila Színházat, a Szolnoki Szigligeti Színházat és a Pécsi Nemzeti Színházat is. A fesztiválon határon túli színházi közösségek is bemutatkoznak, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vagy a szatmárnémeti Harag György Társulat is hoz egy-egy előadást. A fesztivál díszvendége idén Szakonyi Károly, Kossuth- és József Attila-díjas drámaíró lesz, akinek Adáshiba című színdarabját a Játékszín társulata adja elő.

A Deszkának idén is elengedhetetlen része a Gördeszka, a fesztivál gyermek- és ifjúsági szekciója, amelyen olyan előadásokat láthatnak az érdeklődők, amelyek fiataloknak (is) szólnak. A házigazda Vojtina Bábszínház mellett vendégszerepel többek között a Budapest Bábszínház és a győri Vaskakas Bábszínház.

A fesztivál része a IV. Csokonai Színházpedagógiai és Színházi Nevelési Konferencia is, ahol a színházi előadások mellett szakmai beszélgetéseken, workshopokon vehetnek részt az érdeklődők. A Csokonai Ifjúsági Program (CSIP) által szervezett események fókuszában a gyermekkorban tapasztalt egyéni és társadalmi krízisek, traumák állnak.

A fesztivál részeként a Debreceni Egyetem Színháza a fesztivál ideje alatt hirdeti ki az Egy sima, egy fordított című drámafordítói pályázatának eredményét. Emellett bemutatják a győztes pályamunkákból összeállított produkciót Hajdu Imelda, a Csokonai Nemzeti Színház  színművészének rendezésében.

A Deszka Fesztiválon dokumentációs meetingre is invitálják mindazokat, akik a Debrecen 175 címmel a cívisváros önkormányzata és a Csokonai Nemzeti Színház által közösen meghirdetett drámaírói pályázatra be kívánják nyújtani a pályaműveiket. A település történelmében fontos időszakot, Debrecen 1849-es fővárossá válását és annak történelmi körülményeit bemutatandó készülő drámaszövegek minél sikeresebb létrejötte érdekében egy délután erejéig olyan neves történészekkel, helytörténészekkel és levéltárosokkal lehet találkozni, akik fontos helyszíneket, dokumentumokat és a korban meghatározó személyeket bemutatva nyújtanak tudományos inspirációt a június 30-ig beadható drámaszövegek elkészítéséhez. 

Idén nyolc helyszínen várják a kortárs magyar dráma szerelmeseit: a Csokonai Teátrum mellett a Csokonai Fórum három játszóhelyén (Latinovits Zoltán terem, Kóti Árpád terem, Simor Ottó Orfeum), a Vojtina Bábszínházban, a Pásti utcai Zsinagógában, az Apolló moziban és a Dósa nádor téren.

A színházi előadásokon túl, azok után közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek, a Dósa nádor téren pedig koncerteken is szórakozhatnak a vendégek. Idén az Apolló mozi is csatlakozik a programhoz, és az előadásokhoz kapcsolódó filmeket vetítenek a fesztivál ideje alatt.

A jubileumi fesztiválon a Csokonai Nemzeti Színház négy játszóhelyén egységesen 5015 forintért lehet fesztiváljegyet vásárolni. A Vojtina Bábszínház előadásaira egységesen 2015 forintért lehet jegyet vásárolni. Az Apolló mozi kapcsolódó filmjeit 1015 forintos jeggyel lehet megtekinteni, míg a szabadtéri koncertek mindenki számára nyitottak a Dósa nádor téren. A 15. Deszka Fesztivál előadásaira szóló jegyek értékesítése a húsvéti ünnep után, április 2-án indul online és a színházak jegypénztáraiban.