A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Primanima csapata országos tavaszi turnéra indult: iskolákba, művelődési központokba viszik el a gyerekeknek az animációkészítés kulisszatitkait. Az idei programot az animációs foglalkozáson kívül egy filmválogatás is kíséri, amelyben a kortárs magyar gyerekfilm legjobbjai kaptak helyet.

Áprilisban Bugyi, Ózd és Tarnabod volt a játszóház helyszíne, a májusi helyszínek pedig:
május 3., Vásárosnamény
május 4., Nyíregyháza
május 5., Balmazújváros
május 10., Dunasziget
május 16., Csepel
május 21., Dabas: Mese, mese, mátka – mesenap (nyilvános esemény)
május 27–28., Zalaszentgrót: Városi Művelődési Központ, gyereknap (nyilvános esemény)

A turnézó Primanima Animációs Játszóház foglalkozások célja, hogy minél több gyerek ismerhesse meg az animációs technikák alapjait, továbbá hogy kedvet kapjanak további kisfilmek készítéséhez. A programban közreműködő művészetpedagógusok segítségével a gyerekek elmerülhetnek a rajzfilmkészítés rejtelmeiben: találkoznak a pörgetős füzetekkel, a zoetróppal, a papírkivágásos, a tárgy- vagy a homokanimációval, de elkészítik a saját pixillációs filmjüket is.

Az idei Primanima Animációs Játszóház Karaván újdonsága, hogy a foglalkozásokat egy gondosan összeállított vetítési program is kíséri, ami a kortárs magyar animáció kiemelkedő alkotásait mutatja be.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a magyar filmgyártás gyerekeknek készült alkotásai vászonra kerüljenek, hogy a gyerekek olyan minőségi magyar filmeket nézhessenek, melyek kifejezetten az ő kulturális világukat jelenítik meg. A válogatásba idén a Cserebogarak,Hajótöröttek, az Átjáró Másvárosba,Városi legendák és a Lengemesék sorozatok egy-egy epizódja, két diplomafilm a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről, az Odakint és a Szélfogó kapott helyett, valamint bemutatkozik a Csongor és Tünde mozifilm előzetese, az Ördögség is.

Lengemesék

Emellett az alkotókkal készül háttérbeszélgetéseket feldolgozó kiállítást is elvisznek a szervezők a helyszínekre, amelyben B. Nagy Ervin, Szeiler Péter, Gelley Bálint, Glaser Kati, Orosz Judit és Győrfi Ágnes osztják meg a filmek készítésének titkait. Így a gyerekek közelebb kerülnek a mesék rendezőihez, megismerik az alkotói módszereiket, illetve az animációsok egyéni útjának történetei a saját kreatív pályaorientációjukat is segíthetik. A pedagógusok és művelődésszervezők pedig egy módszertani füzetet kapnak majd, melyből megismerhetik a Primanima Animációs Játszóház oktatási módszereit, amit később be tudnak építeni saját pedagógiai eszköztárukba.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál idén október 5. és 8. között tér vissza.

A felnőtt versenyprogram mellett ismét számtalan gyerekprogram várja majd a kicsiket és a szülőket a budaörsi helyszínen. A látogatók a fesztiválon szintén láthatják majd a kiállítást, és megnézhetik a filmválogatást is.

A képen jelenet az Átjáró Másvárosba című animációs filmből.