fbpx

Makovecz Imre és Cseh Tamás találkozása – Gondolatok, képek és dalok a két művész munkáiból

Cseh Tamás archív felvételeit láthatjuk és hallhatjuk párbeszédben Makovecz Imre gondolataival, Hüse Csaba előadásában két esten a Makovecz Központ és Archívumban.

Így hangzik a program ajánlója: „Cseh Tamás és Makovecz Imre rendszeresen összefutottak a Móriczon. Paroláztak, és mindig váltottak néhány szót. Többek közt arról, hogy le kellene ülni egy jót beszélgetni valahova, egy jó kocsmába. Beszélgetni egy pohár bor mellett, megbeszélni a dolgokat, a lelki rokonságot, és fújni a füstöt.

Ez a meghitt találkozás nem valósult meg, így a két nagyság alapítványa összefogott, hogy ezt a találkozást, ha máshogyan nem, hát Makovecz Imre szövegeivel és Cseh Tamás és szerzőtársai dalaival megvalósítsa.”

Az első este Fűszál szobám címmel február 16-án filozofikusabb és líraibb lesz a másiknál, amelyet február 23-án rendeznek meg, keményebb hangvételű és a Kelet-Európa vagy Közép-Kelet-Európa címet viseli.

A két művész hasonlóságukban és különbözőségükben egészíti ki egymást – magatartásukban felfénylik a a kor hangulata, hol keserédes, hol élesen pontos helyzetjelentés, hol keményen kritikus, hol az örökkévalót kutatja, hogy hol a helyünk a világban a térképen, tehát a fizikaiban, vagy ég és föld között, vagyis a szellemiben. Az esteken Cseh Tamás archív felvételeit láthatjuk és hallhatjuk, párbeszédben Makovecz Imre gondolataival, Hüse Csaba előadásában.

Nyitókép: Makovecz Központ és Archívum

A rovat további cikkei