fbpx

Már a hétvégén mehetünk színházba?

Békéscsabán bemutatóval nyitnak pénteken, májusban a legtöbb vidéki színház előadásokat hirdet – derül ki körképünkből.

Békéscsabán premierrel várják a nézőket

Ha – ahogyan a prognózisok ígérik – csütörtökön elérjük a négymillió beoltottat, pénteken Tamási Áron A vitéz lélek című darabjának bemutatójával nyitunk a kamaraszínházban – mondta a Kultúra.hu kérdésére a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója. Seregi Zoltán hozzátette: péntekre egyébként is házi bemutatót terveztek, ha viszont életbe lép az új szabályozás, megtartják a nyilvános premiert. „Sms-ben kerestük meg a bérleteseinket, hogy felmérjük: van-e védettségi igazolványuk és szívesen jönnének-e előadásra. Egyelőre nyitottságot tapasztaltunk.” Május 7-én a Sweet Charity című musical premierjére kerül sor a nagyszínpadon. „Akik még nem kaptak oltást, és ezért nem tudnak eljönni, azokat is megnyugtatjuk, hogy amint lehetséges – akár augusztusban is –, pótoljuk az elmaradt bérletes előadást.”

Sweet Charity
Fotó: Ignácz Bence

Szombathelyen már a jövő héten színpadra tudnak lépni

„Jó ideje napi szinten figyeljük a nyitással kapcsolatos híreket, és – gondolom, minden színház így van vele – már nagyon várjuk a találkozást a közönséggel” – kezdte Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője. „Még sok nyitott kérdés van azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételek mellett fogadhatunk nézőket, figyelembe kell vennünk mind a kormánydöntéseket, mind a fenntartónk, a szombathelyi önkormányzat ajánlásait is, de ha rajtunk múlik, már a jövő héten színpadra tudunk lépni” – fogalmazott Szabó Tibor.

„A nyitás utáni első szakaszban az elmaradt bérletes előadásokat szeretnénk játszani, ebből négy is van: A játszma vége, az Abigail bulija, a Farsangi játék és A Pál utcai fiúk – sorolta az igazgató, majd hozzátette, hogy ezenkívül még ebben az évadban lesz egy új bemutatójuk, egy színházi nevelési előadás, amit Horváth János Antal rendez.

Pécsen május közepén nyitnak

Május 15-től hirdetünk programot, egyelőre egy hónapra, június 27-ig szeretnénk játszani. Eleinte kevesebb előadást tűzünk műsorra, mert az optimizmusom ellenére tartok attól, hogy nem fognak tömegek visszatérni a színházba – mondta a Kultúra.hu-nak Lipics Zsolt. A Pécsi Nemzeti Színház igazgatója hozzátette: „A Magyar Közlönyben megjelentek értelmében az érkezőknek a védettségi igazolványt fel kell mutatniuk, a személyi igazolványt pedig elkérhetjük. A rendelet maszkviselésre sem kötelezi a nézőket, ezért mi sem fogjuk erre kérni őket, reméljük, hogy mindenki felelősséggel mérlegel majd. Mivel ez mindannyiunk számára új helyzet, a puding próbája az evés, közben finomítjuk a szabályokat.”

Korlátozott nézőtérrel kezdik meg az előadásokat, most úgy tervezik, hogy a nagyszínház kakasülőjére egyelőre nem árusítanak jegyeket. „Ha úgy látjuk, hogy van rá igény, akkor június második felében sűrítjük a produkciókat. Két új előadást próbálunk jelenleg, még nem döntöttük el, hogy az évadban bemutatjuk-e őket, de valószínűleg igen. Ray Cooney bohózatát, A miniszter félrelépet augusztusban néhány alkalommal a Pécsi Nyári Színházban fogjuk játszani” – tette hozzá.

Májustól ismét innovatív Hamlet Debrecenben

„Tavaly augusztusban készült el az innovatív Hamlet-előadásunk, amelynek
egyik különlegessége épp az volt, hogy a nézők és a játszók is Covid-biztos körülmények között vehettek részt az előadáson” – fogalmazott Gemza Péter. „Elsőként ezt a produkciót szeretnénk elkezdeni játszani már májusban, hiszen a 2020-as Highlights of Hungary-jelölés is bizonyította számunkra, hogy nehéz és bizonytalan körülmények között az innováció jelenti a megoldást.”

A már említett Hamlet-előadás mellett több alkalommal jelen lesznek a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon is, ahol az elmúlt évek sikerelőadásai (A Pál utcai fiúk, Csárdáskirálynő, Tesztoszteron) mellett egy új produkciót is bemutatnak.

Már megkezdődtek az Óz, a csodák csodája próbái a fiatal orosz rendezővel, Ilja Bocsarnikovsszal, a kényszerű leállás után a nyár folyamán szeretnék befejezni a produkciót. „2020 szeptemberében megkezdődött a Csokonai Színház történelmi épületének teljes körű rekonstrukciója, így a 2020/2021-es évadra nem hirdettünk bérleteket, vagyis nincs ilyen irányú tartozásunk a nézőink felé. Ugyanakkor biztosak vagyunk abban, hogy a bérletes nézők bérlet nélkül is kitartanak a társulat mellett, hiszen Debrecenben a színházbérlet életformát is jelent.”

Kecskemét startra kész, a zöld jelzésre vár

A többi színházhoz hasonlóan a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is hivatalosan akkor fogadhatja a közönséget, ha az országos átoltottság meghaladja a négymillió főt – emlékeztette a Kultúra.hu-t az intézmény direktora. Cseke Péter hozzátette, hogy a társulat az évadrend szerint a novemberi bezárásokat követően is folyamatosan dolgozott. „Az eddig elkészült öt produkciónkat kell végső formába öntenünk. Amint zöld lesz a lámpa, és újra nyithatunk, műsort hirdetünk és felújítópróbákat fogunk tartani. A közönségforgalmi területeink is készen állnak a nyitásra” – fogalmazott.

Megjegyezte, hogy a védettségi igazolvány bemutatását ellenőrizni fogják, és a rendeletben meghatározottakat alkalmazzák majd a beléptetés során. „Nagyszínházunk, kamaraszínházunk és stúdiószínházunk mind modern, megbízható légsterilizáló készülékekkel ellátott épületek. Ezekkel a készülékekkel vírusmentes környezetet biztosítunk a nézőinknek a valóban felhőtlen kikapcsolódás érdekében.”

A 2020/21. évadra meghirdetett és elkészült előadásaikat a nyitás után sorban pótolni fogják. „Ezzel szeretnénk biztosítani, hogy bérleteseink megtekinthessék az összes előadást, amelyre korábban megváltották bérleteiket. Az évadra értékesített bérletek pótlásával és fesztiválmeghívások teljesítésével fog telni a nyár. Reményeink szerint még egy kis pihenésre is marad ideje a művészeinknek, az alkotóknak és a technikai, műszaki személyzetnek” – zárta mondandóját Cseke Péter.

Nyitókép: a Hamlet jelenete. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A rovat további cikkei