A január elejéig nyitva tartó A festő és modelljei című nagyszabású tárlaton Pierre-Auguste Renoir csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség, köztük olyan főművekkel, mint A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások.

A francia impresszionista festőnek szentelt első magyarországi bemutató, amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap, kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését. A tárlaton első alkalommal látható együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változata, amelyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben került a Szépművészeti tulajdonába.

A festő és modelljei című kiállítás Renoir emberábrázolásait állítja a középpontba és a párizsi Musée d’Orsay-vel, valamint a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, a tárlaton több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgy is szerepel.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a múzeum karácsony másnapján, a két ünnep között és az új év első napján is nyitva tart, és egy órával korábban, már 9 órakor megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A hinta című festmény megérkezéséről itt írtunk, a kiállítást ebben a cikkünkben mutattuk be.

Nyitókép: Renoir – A festő és modelljei című kiállítás Szépművészeti Múzeumban. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu