A nemrégiben bejelentett hazai és világsztárok után újabb illusztris művészek koncertjei és előadásai kerültek be a Müpa 2024-es kínálatába. Érkezik Al Di Meola, Chris Botti és Eliades Ochoa, indul egy némafilmes sorozat és a Budapesti Wagner-napok eseményei is nyilvánosak.

Pengetős csúcstalálkozóra készül a világhírű gitárfenomén, Al Di Meola, akihez a francia flamencogitáros, Juan Carmona, a görög gitár- és buzukivirtuóz, Michael Paouris, az olasz mágus, Peo Alfonsi és kedves dobosa, a spanyol Sergio Martínez mellett a ragyogó Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály is csatlakozik egy estényi örömzenélésre.A Buena Vista Social Club révén világhírűvé vált Eliades Ochoa a tradicionális kubai zene egyik legfontosabb művelője, „a kubai Johnny Cashként” is emlegetett gitáros zenésztársaival pályafutása legszebb dalait idézi fel a budapesti közönségnek.

Áprilisban érkezik az atmoszférikus rockban utazó, óriási nemzetközi rajongótáborral rendelkező Platon Karataev, amely a víz vezérmotívumát bontogató, Partért kiáltó című lemeze után Napkötöző címmel dolgozik új anyagán. A formálódó album dalainak középpontjában ezúttal az életet adó égitest áll, azonban a mély szövegek maradnak, a bátor gitárhangzás és a felállás sem változik.


654f63c63ac1be8c4cdad950.jpg
Platon Karataev. Fotó: Komroczki Dia

Kalandvágyó filmbarátok örülhetnek a  Néma – Film – Zene címet viselő, filmvetítéssel egybekötött koncertsorozatnak, ahol régi korok moziélményét idézhetik meg 21. századi környezetben: elsőként a Nosferatu című borzongató klasszikust, majd Kertész Mihály 1917-es filmritkaságát, Az utolsó hajnalt nézve tapasztalhatják meg, milyen lehetett egykor élő zenés kísérettel mozizni.

A Jazztavasz első fellépője a karizmatikus Lakecia Benjamin, aki a funk, az R’n’B és a hiphop elemeit ötvözve hozza létre lendületes és egyedi stílusát, és Phoenix című lemeze anyagát hozza el. A sokszoros díjnyertes kanadai énekes-dalszerző és zongoristát, Laila Bialit Chris Botti Grammy-díjas trombitaművész követi Vol. 1 című lemezének bemutatójával. Az eklektikus stílusáról ismert Lamm Dávid a 2020-as Invisible után új anyaggal jelentkezik Skidaddle címmel, az esten a nyolcvanéves vibrafonoslegenda, David Friedman és Dés László is színpadra lép.

A 2023/2024-es évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes Farsangvasárnap című, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak velejét tánccal és játékkal megragadó produkciója karneváli hangulatot varázsol a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Húsvét közeledtével a sok száz éves népszokások hallatlanul izgalmas világába enged betekintést a Magyar Állami Népi Együttes Kivirágzott keresztfája című táncjátéka is, amely a különböző felekezetek liturgiájának és a Kárpát-medence népzenekincsének legszebb darabjait vonultatja fel.


654f6414bc6c097fe3511233.jpg
Kivirágzott keresztfája. Fotó: Csibi Szilvia

Távolabbi tájakra és egy lenyűgözően gazdag kultúráig vezeti az érdeklődőket a Nagy kínai újévi hangverseny, amely során a legek országának ősi hangszerei, a bianzhong és a bianqing is fontos szerephez jutnak, akárcsak a hagyományos kínai dallamok és a nyugati zene innovatív fúziója.

A közkedvelt Orgonapárbaj-széria tizedik koncertjén a sorozat történetében először két legendás Hammond-orgonista, John Medeski és Larry Goldings lép fel, akik külön-külön és együtt is megmutatják, miképpen inspirálja őket a Müpa orgonája. Az évad zeneszerzőjének választott Orbán György művei számos alkalommal csendülnek fel a szezonban, a komponista és tanítványai, Dragony Tímea, Gyöngyösi Levente és Szalai Katalin darabjaiból összeállított kamarakoncerten az életmű újabb rétegei kerülnek felszínre.


654f64e0bc6c097fe3511240.jpg
Budapesti Wagner-napok. Fotó: Posztós János

Több mint másfél évtizede annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével Richard Wagner A nibelung gyűrűje című monumentális operaciklusának darabjait. Hartmut Schörghofer rendezésének korszerűsített változata jövő júniusban is látható lesz a Budapesti Wagner-napokon, a Ring mellett sor kerül Bo Skovhus dalestjére is, a Wagner operáinak legismertebb részleteiből összeállított zenekari koncert, az Istenek és hősök pedig két alkalommal is felcsendül a Müpában.

A nyitóképen a Budapesti Wagner-napok előadása. Fotó: Hirling Bálint