fbpx

Már készülnek az új Diótörőre

A klasszikus karácsonyi balett, a Diótörő többek között arról is nevezetes, hogy sok szerepet hagyományosan gyerekek táncolnak. A Diótörő az Arénákban produkcióban a moszkvai Bolsoj Balett szólistái és a Győri Balett táncművészei mellett összesen 34 fiatal táncos ? hat fiú és 28 lány ? lép majd a színpadra, mindannyian a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei.

 

DSC_4910

A gyerektáncosok részére óriási élményt és tapasztalatot jelent, hogy részt vehetnek az előadásban. ?Állandóan történik velük valami egyedi, új és felnőttes. Nagy emberekkel találkoznak, hiszen számukra Harangozó Gyula mester, Silvia Tzankova mesternő és Kiss János igazgató úr megfoghatatlannak számítanak. Emellett felnőtt kollégákkal kell dolgozniuk, ami óriási lépést jelent számukra szakmailag és a személyiségük fejlődésében is? ? hangsúlyozza Eva Hotova, az iskola balettmestere.

 

A 11 éves Kocziha Barnabás a házigazda legkisebb fiának, Misinek szerepét játssza a darabban. A fiatal táncos számára a gyors jelenetek és mozdulatok elsajátítása a legnehezebb. Az egér- és a denevér szerepekben is színpadra lépő, 17 éves Rudisch Boglárka számára pedig az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy a két karakter megformálásához két különböző mozgásvilágra van szükség.

 

DSC_4854

A többiekhez hasonlóan számukra is kemény feladat a felkészülés: hétfőtől péntekig minden gyerek körülbelül napi három órát tréningezik és próbál. Ugyan a Diótörő koreográfiái néhányuk számára olyan anyagot jelentenek, amilyennel még nem találkoztak tanulmányaik során, a testőrök, az egerek és a denevérek szerepeire mind olyan gyerekeket választottak ki, akik megfelelő alapokkal és tehetséggel rendelkeznek a karakterek megformálásához.

 

Diótörő az Arénákban

Az Audi Aréna Győrben, a Debreceni Főnix Csarnokban és a Veszprém Arénában várhatóan összesen tízezer néző előtt fogják eltáncolni a Győri Balett művészei ifj. Harangozó Gyula Diótörő az Arénákban című koreográfiáját. Az eddigi legnagyobb hazai Diótörő-előadás a helyszínekhez alkalmazkodva hatalmas, ?szélesvásznú? díszlettel készül.

 

DSC_4873

A produkcióban a világ élvonalába tartozó Győri Balett táncművészei mellett a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei, valamint artisták lépnek a színpadra. A koreográfus és rendező ifj. Harangozó Gyula Kossuth-díjas magyar táncművész, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója, aki a Bécsi Operában korábban nagy sikerrel játszott Diótörő-rendezése alapján a díszlettervező Dmitrij Simkinnel és a jelmeztervező Velich Ritával együtt egy új, látványos előadást állít az arénák színpadára.

 

A Diótörő az Arénákban a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozása, mely mai sikerfigurákkal szól a gyerekekhez. Annak érdekében, hogy a modern felfogású, látványos produkcióban a hagyományos balettművészet kedvelői is megtalálják a számításaikat, a szervezők a Győri Balett művészei mellé a Herceg és Klára hercegnő nagy kettősének eltáncolásához a moszkvai Bolsoj Balett balettszólistáit nyerték meg.

A rovat további cikkei