Március 25-ig várják az alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák jelentkezését a 14. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéje rendezvényre.

Az április 5-től 7-ig tartó programsorozathoz, amelyet Kis ujjak, szakértő kezek – Fókuszban az ifjúság! mottóval rendeznek meg, a helyi kézművesség és népművészet hagyományait bemutató programokkal lehet csatlakozni a határon innen és túlról.  A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére és arra, hogy a kézművesség kreativitásra, alkotómunkára ösztönöz és a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt, emellett rá kívánja irányítani a figyelmet a Kárpát-medence szerte működő műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének és tovább éltetésének letéteményesei.

Az érdeklődők a rendezvény programjain megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel, az alkotás örömével. Ebben az évben külön hangsúlyt kap a gyermekek és az ifjúság részére történő tudásátadás.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozó programsorozathoz népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek, népi kézművességgel foglalkozó egyesületek és szervezetek, a népi kézművességgel foglalkozó közösségek jelentkezését várják. Csatlakozni olyan egyedi programokkal lehet, amelyekben a helyi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a helyi népművészek tárgymegújító törekvései és alkotásai jelennek meg.

A rendezvényhez a www.ahazak.hu és a www.nesz.hu weboldalakon közzétett adatlap kitöltésével lehet csatlakozni május 25-ig. Az esemény meghirdetői a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ), valamint a Hagyományok Háza.

A képen kiállítóterem a Hunyor Regionális Népi Kézműves Alkotóházban Kiscsőszön. Fotó: Krizsán Csaba / MTI