A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány által huszonöt éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 14. éve fotópályázat is társul.

A zsűriben minden évben a magyar és külföldi filmes és fotós szakma elismert alkotói, szakértői vannak jelen: az előző években többek közt Pavel Lungin, Radu Jude, Pupi Avati, Karl Markovics, Francesco Casetti, Krzysztof Zanussi, Sára Sándor, Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fekete Ibolya, Sopsits Árpád, Hajdu Szabolcs, Pálfi György és Nagy Dénes. A fotópályázatok elbírálásában Haris László, Korniss Péter, Móser Zoltán, Pályi Zsófia, Stalter György, Benkő Imre, Pilló Ákos és Bege Nóra is részt vett az évek folyamán.

A most meghirdetett, ajándék témában korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. Az előzsűri által válogatott munkák kerülnek be a versenyprogramba; az ezeken kívüli pályaműveket az információs vetítéseken mutatják be. A programot a zsűritagok filmjeinek vetítése és más szakmai rendezvények gazdagítják. A szemle minden eseménye ingyenesen látogatható.

Nevezni 2022. október 10-ig lehet.

A szervezők olyan szakmailag igényes alkotásokat várnak, amelyek alkalmasak arra, hogy a vizualitás nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

Nevezés és részletek a filmszemle honlapján.

A szemlére 2022. november 16. és 19. között kerül sor a budapesti Premier Kultcaféban.