Múzeumi hangadó címmel szeptember 27-én Gödöllőn, a megnyitásának 25. évfordulóját ünneplő Gödöllői Királyi Kastélyban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadják a múzeumpedagógiai nívódíjakat. 2021-ben immár ötödik alkalommal ismerik el egy arra érdemes szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított múzeumpedagógiai életműdíjjal. Idén második alkalommal a Családbarát múzeum címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását az idei évben is szakmai konferencia követi, mely a 2021-ben Múzeumi harmónia mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik.

A szeptember 27. és november 11. között zajló országos rendezvénysorozat célja ugyanis rávilágítani arra, hogy a muzeális intézmények miként tudnak az egészség, azaz a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni.

Az évnyitón Múzeumi hangadó címmel rendeznek konferenciát, ezzel is kiemelve, hogy milyen hangsúlyos szerepe van a testi-lelki feltöltődésben a zenének, melyet számos módon képesek kreatívan beépíteni programjaikba, kiállításaikba a múzeumok, beleértve a zenei profillal nem kimondottan rendelkező intézményeket és gyűjteményeket is. A témához méltó helyszínt sikerült találni, hiszen a Gödöllői Királyi Kastély igazán gazdag zenei vonatkozású programkínálatot mondhat magáénak. Az intézmény a tavalyi Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a családbarát múzeum címet is átvehette.

A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szakmai eseményen azokat az eszközöket, kreatív megoldásokat kívánják bemutatni, amelyeknek köszönhetően a zene a múzeumokhoz köthető – legyen az akár egy megzenésített múzeumi tartalom, akár egy a kiállítótérben vagy a múzeumkertben megtartott koncert vagy művészetterápiás foglalkozás. 

A neves szakértők, előadók bevonásával zajló plenáris előadások, a jó gyakorlatok és a helyszínspecifikus workshopok és tárlatvezetések mind arra reflektálnak, hogy a muzeális intézmények milyen sokszínű módon, milyen változatos múzeumi tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek megjeleníteni a zenét.

A rendszerint 250-300 főt megmozgató esemény a muzeális intézmények pedagógiai és szolgáltatási kínálatának seregszemléje is. A helyszínspecifikus gyakorlati bemutatók, tárlatvezetések, workshopok remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok a kreatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, kapcsolatokat építhessenek.

Az ünneplésre és a találkozásra további apropót ad, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként 2006 óta, immár 15 éve működő MOKK egy születésnapi retrospektív molinókiállítással is készül az eseményre.

További információk ezen az oldalon találhatók.

A nyitókép a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón készült a Magyar Nemzeti Múzeumban. Forrás: a Múzeumok Őszi Fesztiválja weboldala