Az elmúlt három év hagyományait folytatva 2017-ben is a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében valósul meg a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál, a főváros legjelentősebb tavaszi eseménysorozata. A sokszínű program továbbra is több izgalmas tematika és meghatározó évforduló köré szerveződik, a nagyszabású koncertek mellett számos opera, táncelőadás, színházi és képzőművészeti program várja a közönséget.

 

BTF_2017_sajtobeszelgetes_Bosze_Adam_Ban_Teodora_Kael_Csaba_Katona_Andras_c_BTF_Posztos_Janos

A kiegyezés történelmi évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási miséjével áll színpadra az Osztrák?Magyar HAYDN PHILHARMONIE és a Bécsi Állami Opera kórusa. Kiegyezés 1867?2017 címmel bemutatóra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, felvonultatva a magyar nép és a mellettünk élő nemzetiségek virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, csodálatos zenei világát, míg a Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállítása a kiegyezést követő időszakban gyökerező régészeti feltárások és a legutóbbi 10 év legfontosabb ásatásainak eredményeit tárja az érdeklődők elé.  

 

Jövőre, 2017-ben emlékezünk Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára. Ebből az alkalomból premierrel készül a Magyar Állami Népi Együttes, a fesztivál záró előadása pedig Kodály Háry János című operájának bemutatója lesz, Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével.

 

A Budapesten is bemutatott Pokoli vígjáték ? Egy sorozatgyilkos vallomásai után John Malkovich és Michael Sturminger ismét egy különleges műfajú előadással tér vissza. A Just Call Me God ? A diktátor utolsó beszéde valódi színházi-zenei one-man-dráma, ahol Malkovich játékát ismét a kiváló orgonista-karmester, Martin Haselböck kíséri majd, ezúttal orgonán, Bach, Ligeti, Messiaen kompozícióit megszólaltatva. A darab a 2017-es márciusi világpremier után alig néhány héttel érkezik Budapestre: az előadást Hamburg futurisztikus hangversenytermében, az Elbphilharmonie-ban mutatják be, majd a londoni Barbican színpadán látható, ahonnan egyenesen a Müpába érkezik az előadás.

 

17_04_01_Pumeza_Matshikiza_Decca_Simon_Fowler

Klasszikus művek rendhagyó interpretációiból sem lesz hiány. A Guardian kritikusa ?Burton, Dickens, Fritz Lang, a 20. század eleji némafilmek és a 21. századi képregények világának keverékeként? jellemezte a Komische Oper Berlin Varázsfuvoláját, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében látható először a régióban április 19-én és 20-án. Ibsen Peer Gyntjét pedig Grieg kivételes népszerűségnek örvendő zenei kompozíciója mentén gondolta újra Edward Clug rendező-koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese. Különleges atmoszférájú és látványvilágú előadásuk április 10-én látható majd.

 

A fesztiválprogram részeként olyan kiváló művészek adnak még koncertet, mint a Budapesten első alkalommal fellépő dél-afrikai énekesnő, Pumeza Matshikiza, a zongoravirtuóz Ivo Pogorelich, és a két év után visszatérő, káprázatos technikájú orosz zongoraművész, Gyenyisz Macujev. A képzőművészet rajongóinak igazi fesztivál a fesztiválban élményt nyújt majd a Budapest Art Week hatnapos rendezvénye, de valódi kuriózum lesz Georg Baselitz Magyar Nemzeti Galériában nyíló kiállítása is.

 

A jegyértékesítés elindult, jegyek a Müpa és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ jegyértékesítési pontjain, illetve online a www.btf.hu honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.