fbpx

Már több mint 800 ezer látogató járt a Magyar Zene Házában

Január végi megnyitása óta már több mint 800 ezren látogattak el a Magyar Zene Házába, ahol januárban nyílik a magyar popzene történetét bemutató időszaki kiállítás.

„Úgy tűnik, megvalósult az, amit a megnyitás előtt szerettünk volna: a Magyar Zene Háza egy erős márkává vált, olyan helyszínné, ahol mindig van valami érdekesség, koncertek, programok, kiállítások” – mondta el az intézmény várható programjait bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Batta András ügyvezető igazgató.

„Olyan sok mindent elértünk, amit nem is mertünk remélni” – fogalmazott, hozzátéve: megnyitásának egyéves évfordulójára a ház elérheti az egymillió látogatót, köszönhetően annak is, hogy az állandó tárlat szinte mindig telt házzal működik.

A látogatók a következő hónapokban sem maradnak újdonságok nélkül.

Az adventi időszakban Hieronymus Bosch Gyönyörök kertje című festménye elevenedik meg korabeli polifonikus kórusművek kíséretében a Hangdóm 180 fokos vásznán, majd a különleges tér első gyerekeknek szóló programjában Berg Judit Lengemeséje kel életre.

Batta András ügyvezető igazgató. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A házban emellett több száz új koncert avatja be a látogatókat a legkülönfélébb műfajokba. A felfedezést segítik a csütörtöktől kapható bérletek is.

Horn Márton intézményigazgató elmondta: januárban nyílik a ház első időszaki tárlata, amely a magyar poptörténet eddigi legátfogóbb kiállítása lesz. A Nekünk írták a dalt! című, interaktív tárlat – az állandó kiállításhoz hasonlóan – a hagyományos kiállítási eszközök mellett modern technikai megoldásokkal vonja be a látogatókat.

„Az első év tapasztalataiból sokat tanultunk, de a jövőben is nagy terveink vannak. Az egyik folyamatban lévő programunk például a házban az esélyegyenlőség még szélesebb megteremtése. Azon dolgozunk, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek vehessen részt a foglalkozásainkon, kiállításainkon” – mesélte Horn Márton. A jövő évtől a ház zenepedagógiai programjainak 10 százaléka látás- és hallássérült iskolás csoportok fogadására készül, a gyerekek speciális pedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, további célkitűzés, hogy a kiállítások hangrendszerében erre külön audionarrációs sáv kapjon helyet, de a honlap képernyőolvasó funkcióját is kialakítják.

„Szakmai partnerekkel is folyamatosan keressük az együttműködéseket, a Hangdóm különlegesen összetett hangtechnikai megoldása például nagy lehetőséget jelent a szakmai képzésekben. A MOME és a Zeneakadémia tantervbe illesztett órái mellett jövőre a Berlini Művészeti Egyetem hallgatói mesterképzés keretében vehetnek részt egy kurzuson a dómban” – mondta Horn.

A Magyar Zene Háza 2023-ban is erős koncertprogrammal készül, az első negyedévre már több mint 160 produkciót kötöttek le.

A jövő évben is folytatódnak a közkedvelt sorozatok, köztük a Muzsikusok kávéháza és a Város a házban is – harmadik alkalommal Székesfehérvár zenei élete mutatkozik be –, újdonságként pedig rövidesen a ház koncertjei streamingen keresztül is követhetők lesznek.

Horn Márton és a koncertprogram szervezéséért felelős Halmos András elmondása szerint az év első negyedévében mások mellett fellép a kortárs brit jazz egyik legjobb zenekara, a Comet is Coming, itt ünnepli 33. születésnapját a Korai Öröm, Andy Irvine és Dónal Lunny ír folkzenészekkel kiegészülve tekint vissza eddigi 50 évére a Muzsikás zenekar, és a Ligeti 100 koncertsorozat nyitóeseményét is itt élvezheti a közönség az Accord Quartet előadásában.

A házban tér vissza a színpadra a legendás jazz-zenekar, a Gadó Gábor Francia Quartet,

majd a Vágtázó Halottkémek, de itt zenél a minimál techno kulcsfigurájaként ismert Wolfgang Voigt (Gas) is. Társművészetek találkoznak a Felefánt koncertjén, Karasszon Eszter és Mali Emese pedig – Méhes Csaba pantomimművész segítségével – az Orient Expressz útvonalát követve hívja komolyzenei utazásra a közönséget.

Sena Dagadu és társai Shakespeare világát idézik meg Nádasdy Ádámmal, míg a Minka a Petőfi 200 évforduló kapcsán versfeldolgozásokkal készül. A finn Kamus Quartet kortárs zenekar virtuális valósággal kiegészített programot tűzött műsorára, Szainkho Namcsilak tuvai torokénekes a Tabula Rasa sorozat következő kurátoraként lép fel, és a házban ad lemezbemutató koncertet a Decolonize Your Mind Society pszichedelikus zenekar is.

Tradicionális zenében sem lesz hiány:

Kóré Géza és Eötvös Rémusz a Heveder zenekarral, Székelyföld emblematikus táncházas bandájával adnak közös koncertet, míg Buza felé nézek én címmel egy mezőségi falu parasztasszonyainak éneke hallgatható majd.

Severinghaus Artemisz zenepedagógiai osztályvezető az ismeretterjesztő és zenepedagógiai programokról szólva kiemelte Tóth Árpád karnagy Hangadó című előadássorozatát, melynek során a közönség is énekelhet.
Batta András Szubjektív! címmel induló sorozatában a közös zenehallgatás élménye mellé a szavakat hívja segítségül, az interaktív színházi improvizáció meghatározó csapata, a Momentán Társulat pedig Zenei Rögvest előadással készül. A Rutkai Bori Banda Furfang Farsang című családi koncertje a popzenét ismerteti meg az érdeklődőkkel, míg a Veronaki zenekar Tündérforgó című lemezét mutatja be a házban.

A multimédiás könyvtárban jövőre is folytatódnak a szabadegyetemi előadások és filmklubok,

és Kádár-kori pop talk-show címmel az időszaki kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat kezdődik korabeli zenei szereplők részvételével.

A Magyar Zene Háza zenepedagógiai foglalkozásain a nyitás óta már több mint kétezer diák vett részt. 2023-tól ezeknek a programoknak a tizedét látás- és hallássérült iskolás csoportok számára tartják fenn – mondta el Severinghaus Artemisz.

A Kultúra.hu kérdésére Horn Márton elmondta: a házat a technológiai korszerűség miatt nem sújtja olyan mértékben az energiaárak emelkedése, mint más intézményeket. A fűtést télen geotermikus energiával oldják meg, a világítást a ledek teszik viszonylag olcsóvá. Így a terembérlet kedvező árú, ezért sok együttes „ostromolja” őket a szabad napokért. De a Magyar Zene Háza is takarékoskodik, a három téli hónapban hétfőnként zárva lesznek.

Nyitókép: Liget Budapest/Mohai Balázs

A rovat további cikkei