Simon Lajos színházigazgató kiemelte, hogy a nógrádi megyeszékhelyen 2012-től létező színház szeptembertől önállóan működik, hogy kiemelt előadó-művészeti szervezetté válhasson és nagyobb állami támogatást kaphasson. A teátrumot fenntartó Salgótarján közgyűlése ennek érdekében átszervezte a közművelődési nonprofit kft.-t, amelyből kikerült a színház. A társulat 2016-ban kérte először a minősítést és a szakmai szempontoknak meg is felelt, az egyetlen kifogás az volt, hogy nem önállóan gazdálkodik. A kérelmet újra beadták és bíznak benne, hogy az őszi döntés után 2019-től jobb helyzetbe kerül a színház ? jegyezte meg Simon Lajos.

Zenthe_Ferenc_Szinhaz
Fotó: magyarteatrum.hu

Susán Ferenc rendező, produkciós vezető elmondta: szeptember végén Vácon, majd október 1-jén Salgótarjánban mutatják be az első premiert, Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékát, a darabban Fenyő Iván alakítja Jánost. A magyar kultúra napján, január 22-én viszik színre a Lovagias ügyet, Hunyady Sándor vígjátékát Koltai Róberttel és Vándor Évával a főszerepekben. Ezt követően márciusban, a színházi világnapon mutatják be az Erdőt, Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját. A nagyszínpadi mellett kamaraelőadásokkal is várják a közönséget a Zenthe Szalon Felolvasó Színházában. Ott tűzik műsorra Popper Péter Útvesztő, Madách Imre A civilizátor, Szmodis Jenő Ultimátum és Marschalkó Zsolt Homokvihar című darabjait.

tiyatro-listelist-facebook-cover
Fotó: listelist.com

Orosz Dániel értékesítési vezető arról számolt be az évadnyitón, hogy míg az első, 2012/2013-as évadban 33 saját produkciója volt a színháznak, a 2016/2017-es évadban már 103, a legutóbbiban pedig 130. A 2017/2018-as évadban csaknem 170 saját és befogadott előadást mutattak be, most, az első önálló évben megcélozzák a kétszázat. Egyetlen megye van, Baranya, ahol a Zenthe Színház nem járt még az elmúlt hat évadában. Mint mondta: Szécsényben bérletes, a megye többi városában pedig szólóelőadásokat tart majd a társulat. Fellépnek az új szezonban egyebek mellett Keszthelyen, Mátészalkán, Kisvárdán, Pakson, Szekszárdon, Budapesten, Kalocsán, Esztergomban vagy Sümegen, a határon túl pedig a szlovákiai Nagymegyeren, Gútán, Dunaszerdahelyen, a szlovéniai Lendván és tervezik a bemutatkozást a Vajdaságban Zentán, valamint az erdélyi Szatmárnémetiben is.

 

További részletek ITT találhatók.

Forrás: MTI