marai01
Az emlékház homlokzata
Fotó: muzsa.sk/Fábián Gergő
Márai Sándor apja, dr. Grosschmid Géza megvásárolta és átalakíttatta a Mészáros utca 35. szám alatti házat, melynek felső emeleti lakásában élt egy ideig a család. Az író az ifjúkorát töltötte itt, majd látogatóba járt szüleihez 1932-ig, amikor Miskolcra költöztek.

A házon 1991-ben emléktáblát avattak Márai Sándor tiszteletére (az író öccse, Radványi Géza világhírű filmrendező 2016 októberében kapott ugyanitt emléktáblát), majd 1998-ban nyílt meg az első emlékszoba az épület földszintjén.

Marai_szulei
Márai Sándor szülei 1899-ben: Grosschmid Géza (1872-1934) és Ratkovszky Margit (1874-1964)
Fotó: europeana.eu

2000-ban, Márai születésének centenáriuma alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) állított össze egy kiállítást, főleg fényképekből, Jáky János, Márai unokaöccse pedig festményeket és az író személyes tárgyait hozta el. Ez a tárlat 2011-ig volt látható, amikor Kassa elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet, s a város, a helyiség tulajdonosa úgy döntött, hogy a kiállítást modernizálja.

Az új arculatot egy spanyol építész tervezte, a végeredmény azonban megosztotta a közvéleményt. Ráadásul az üzemeltető csak hetente kétszer tette lehetővé a látogatóknak, hogy megtekinthessék a tárlatot, később ennél is ritkábban, így az emlékszoba lassan feledésbe merült.

A Grosschmid-ház alsó helyiségeinek használati jogát 2017 után nagy nehezen visszakapta az emlékszobát korábban üzemeltető Nemzetiségi Kisebbségek Klubja, a helyi Csemadok pedig egy felújított kiállítást hozott létre.

kassa-marai-sandor-szobra-2
Márai Sándor szobra Kassán Gáspár Péter felvidéki szobrász munkája.
Fotó: emlekhelyek.csemadok.sk

A Grosschmid-ház alsó helyiségei a város tulajdonában vannak, az eredetileg egységes, jelenleg három részre osztott felső lakások közül kettő viszont eladóvá vált.

Kolár Péter, a Csemadok Kassai Városi Választmányának korábbi elnöke, Haraszti Attila kassai főkonzul és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár segítségével, a magyar kormány támogatásával sikerült megvásárolni a két lakást. A felújítást követően itt kap méltó helyet a Márai Sándor Emlékkiállítás, amely a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével valósul meg.

A tárlaton fényképek, idézetek, filmfelvételek és eredeti berendezési tárgyak segítségével ismerkedhetünk meg a Márai életében oly fontos szerepet betöltő Kassa történetével, a polgársággal, az író szerteágazó családjával, az 1918?1928 közötti íróvá válás időszakával, az 1928?1948 közötti sikerekkel, végül az ezt követő, 41 esztendeig tartó emigrációval.

Az emlékkiállítás vezetője Ötvös Anna történész-könyvtáros, Márai-kutató lesz.
Forrás: muzsa.sk