Ünnepséget tartottak március 15. alkalmából a walesi Montgomeryben, amelyet Arany János örökített meg A walesi bárdok című híres balladájában.

Brunner Bálintnak, a Magyar Cymru walesi–magyar kulturális kezdeményezés alapítójának keddi tájékoztatása szerint Jill Kibble, az 1200 lakosú walesi kisváros polgármestere a megemlékezésen kijelentette: büszkeséggel tölti el a helyi közösséget, hogy nemzedékek óta minden magyar diák találkozhat a város nevével. „Ezt Arany Jánosnak köszönhetjük, akinek ezért néhány éve posztumusz a Montgomery díszpolgára címet adományoztuk” – hangsúlyozta Montgomery polgármestere.

Ez 2017-ben, Arany János születésének 200. évfordulóján történt. Ugyanabban az évben A walesi bárdok történetét megelevenítő különleges fényjátékkal is tisztelegtek a walesi főváros, Cardiff főterén Arany János emléke előtt. A Montgomeryben I. Eduárd angol király által máglyára küldött 500 bárd legendájának stilizált képi megjelenítését látványos, színes fényfestéses technológiával vetítették a XII. században épült cardiffi Keresztelő Szent János-templom tornyára. Brunner Bálint tájékoztatása szerint a Montgomeryben kedden tartott márciusi 15-i megemlékezésen

elhangzott egyebek mellett Bródy János Ha én rózsa volnék című dala, amelyet magyarul énekeltek a település lakói.

A helyi közösség hamarosan nagyszabású walesi–magyar kulturális rendezvénnyel is megemlékezik Arany János munkásságáról: a május 14-én esedékes montgomery-i Magyar nap egész napos programmal várja majd az odalátogatókat a városi tanács és a Magyar Cymru szervezésében.

A májusi rendezvényen hivatalosan felavatják Arany János háromnyelvű emléktábláját is. Jill Kibble polgármester elmondta: a helyi iskola diákjaitól a helyi vállalkozókig szinte mindenki lelkesen készül a májusi Magyar napra, és Montgomery sok más rendezvény mellett népzenével, néptánccal és művészeti kiállítással várja a magyar és walesi közönséget.

A montgomery-i magyar nap szervezői nemzetközi tanulmányi versenyt is hirdettek a magyarországi és a határon túli általános és középiskolák diákjai, valamint a Nagy-Britanniában élő magyar gyerekek számára.

A verseny, amely A walesi bárdok, újragondolva címet viseli, arra hívja fel a pályázó diákokat és osztályokat, hogy közelítsék meg egyedi szemszögből a ballada történetét és mondanivalóját – mondta Kecskés Márta, a pályázat egyik koordinátora.

A nyertes pályaműveket a montgomery-i Magyar napon, valamint a költő szülővárosában, a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban is kiállítják.

Nyitókép: Magyar Cymru/Brunner Bálint