A rendezvény idei mottója: „Kezeink dicsérete”.

Az európai művészet és kézművesség napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva rendezik meg a népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák IX. országos hetét március 26. és április 3. között. Az egyhetes program keretében az alkotóházak, kézművesműhelyek és műhelygalériák országszerte olyan népművészeti programokat biztosítanak, ahol a gyerekek és felnőttek megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. A sokszínű és egyedi programkínálattal, valamint a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatásával a szervezők célja az alkotóműhelyek és az ott dolgozó mesterek munkájának ismertebbé tétele, ezáltal népi kézműves örökségünk minél szélesebb körben való bemutatása.  

A népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák nyitott hétvégéjén a népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák, valamint a népi kézművességgel foglalkozó egyesületek egyedi programkínálatukkal lehetőséget nyújtanak a helyi népi kézművesség és népművészet hagyományainak megismerésére. Az országos rendezvényen kipróbálhatják többek között a szövés, a körmönfonás, a különböző tájegységek hímzései, a vertcsipke- és szűrrátétkészítés, a nemezelés, a bőrművesség, a bútorfestés és a kékfestés, a gyöngyékszer-készítés, viselet- és viseletesbaba-készítés és természetesen így, húsvét előtt a tojásírás és tojáspatkolás fortélyait.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterségbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és a népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket. A rangos nemzetközi programhoz több mint negyven település alkotóházai, kézművesműhelyei és műhelygalériái csatlakoztak Nyíregyházától Nádudvaron és Zircen keresztül Zalaszombatfáig.

Részletes program: www.ahazak.huwww.nesz.hu 

Nyitókép: Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete