fbpx

Margarethe von Trotta életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától

Margarethe von Trotta német filmrendező kapja meg decemberben az Európai Filmakadémia (EFA) életműdíját – jelentette be kedden Berlinben a testület.

A 80 éves filmrendező a filmakadémia december 10-i díjátadó gáláján veheti át az elismerést Reykjavíkban. Margarethe von Trotta színészként kezdte filmes pályafutását. A nézők mások mellett Volker Schlöndorff Baal és Rainer Werner Fassbinder Óvakodj a szent kurvától című filmjében láthatták. A hetvenes évek elejétől azonban már a rendezés foglalkoztatta, holott abban az időben még ritkán rendeztek nők. „Szerzői filmjeivel elkötelezetten harcolt a pornográfia és a nőgyűlölet ellen” – idézte fel a filmakadémia a méltatásában.

Ólomidő című filmjéért 1981-ben Arany Oroszlán-díjat kapott a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Rosa Luxemburgról szóló filmjét 1986-ban német filmdíjjal ismerték el. Rosenstrasse című alkotásáért 2003-ban elnyerte a Bajor Filmdíjat, az olasz David di Donatello-díjat, és Velencében is díjazták, Hannah Arendt című életrajzi filmjét pedig 2014-ben szintén több díjjal jutalmazták.

Legutóbbi alkotása, a Bachmann & Frisch című életrajzi dráma, amely már az utómunkálatainál tart, a két író, Ingeborg Bachman és Max Fisch kapcsolatáról szól.

Az Európai Filmdíjat évente adják át a filmakadémia székhelyén, Berlinben vagy egy másik európai városban. A díjakra jelöltek listáját novemberben hozzák nyilvánosságra. Tavaly Jasmila Zbanic boszniai drámája, a Srebrenicában dolgozó ENSZ-tolmácsról szóló Quo Vadis, Aida? című film kapta a legjobb európai filmnek járó díjat.

A rovat további cikkei