Már húsz nap alatt rendkívüli látogatószámot hozott ? A magányos cédrus ? Csontváry géniusza? című kiállítás a volt Honvéd Főparancsnokság épületében. Közel tízezren ? 9684-en ? voltak kíváncsiak a Csontváry Kosztka Tivadar életművét bemutató tárlatra ? árulta el L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az első időszakot értékelő sajtótájékoztatón.

_DSC1452

Ősztől még nagyobb érdeklődésre számítanak, de ha ez a tendencia nem változik, év végéig akkor is el fogják érni az előzetes várakozásokat felülmúló 150 ezres látogatószámot.

L. Simon László azt is elárulta, voltak ugyan olyan félelmek, hogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban című festményt a Milánói Világkiállításra szállítják, de a hatalmas sikerre való tekintettel a kép a Honvéd Főparancsnokság épületében marad, így a kiállítás egyben várja a látogatókat december 31-ig.

Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, az impozáns látogatószám tovább növelhető, hiszen a kiállítást népszerűsítő reklámkampány legnagyobb része még el sem indult.

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora beszámolt róla, hogy a tárlat szakmailag is sikeres, hiszen máris konferenciák és workshopok szerveződnek köré. A szakmai érdeklődés láthatólag nagy, számos művészettörténész újra elkezdett Csontváry munkásságával foglalkozni.

_DSC1436

A kurátor elmondta, ahogy a szállítás és az előkészületek ideje alatt, a képek jelenleg is szoros restaurátori felügyelet alatt állnak: a páratartalmat folyamatosan ellenőrzik, és mindent megtesznek a festmények megóvása érdekében.

“A magányos cédrus – Csontváry géniusza” című tárlat a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezésében a festőzseni közel száz művét mutatja be a közönségnek. A látogatók végre egy helyszínen láthatják Csontváry legmonumentálisabb, leghíresebb műveit, többek között a Baalbek, A magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, valamint a Nagy Tarpatak a Tátrában című alkotásokat.

A kiállítást interaktív eszközök, játékfilmes spotok és Dér András riportfilmje követi, illetve Mai cédrusok címmel egy kamaratárlattal is kiegészül.

A több mint öt évtized után megrendezett legteljesebb Csontváry-kiállítás július 7-től december 31-ig látogatható a Honvéd Főparancsnokság épületében.

Fotó: Papp Eszter