?Ezen kiállítás alkalmával egy nagyon egyedi hangvételű művész alkotásait szemlélhetjük Budapesten, aki valóban a Turáni örökség motívumkincseit használja fel a művészetében, és teszi ezt úgy, hogy marosvásárhelyi születésű magyar művészként identitásának gyökereit éli meg az alkotásaiban? ? fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a dj5megnyitó beszédében. Hozzátette, hogy Dávid Júlia személyében olyan alkotót tisztelhetünk, aki nem elégszik meg azzal, hogy saját hagyományvilágunkban és motívumkincsünkkel fejezze ki, ami a 21. század művészetében üvegre megfogalmazható, hanem elmegy távolabbi vidékekre, és a motívumkincsek párhuzamosságait is felkeresi.

?Meg kell köszönnünk Dávid Júliának, hogy ilyen alkotásokkal gyarapítja az egyetemes magyar kulturális kánont?- mondta el az államtitkár, aki az Erdélyi Művészekért Alapítvány munkáját is méltatta.

?Az alapítvány több, mint negyed százada azért működik, hogy ezt a missziót végrehajtsa: hogy vegyük észre és integráljuk azokat a művészeket, akik az 1920-as időszak után nem válhattak a magyar kulturális kánon részévé.?

Dávid Júlia Marosvásárhelyen született, de több éve Szegeden él. 1981-től 1985-ig a Kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol iparművészeti szakon szerzett diplomát.

Munkáival először 1986-ban Marosvásárhelyen szerepelt csoportos kiállításon, egyéni tárlaton 1988-ban Budapesten mutatkozott be, majd Isztambulban, Kovásznán és Kanadában állították ki munkáit. Szőnyeg- és jelmeztervezőként egyaránt dolgozott, 1989-től üvegfestészettel és dekorálással is foglalkozott.

Turáni testvéreink öröksége című kiállítása november 11-től látható a budapesti E-Galériában.