Marta Töpferova generációjának egyik legegyedibb hangú énekes-dalszerzője. A Csehországból származó, fiatal korában az Egyesült Államokba vándorló Martát folyamatosan különféle kulturális befolyások érték. Zenei munkáját így cseh öröksége, illetve az amerikai spanyol közösségben megismert latin-amerikai zene egyaránt meghatározza. Amellett, hogy először írt csehül, Marta különböző cseh költők műveit is megzenésítette. A művésznő 2021-ben indította el Milokraj („szeretett föld”) nevű zenei projektjét, amely sajátos kulturális hátteréből merít. A formáció első CD-jét jelölték Anděl-díjra (a cseh Grammy) világzene kategóriában.

Marta Töpferová november 12-én egy este ad koncertet a Cimbalom Brothersszel, akik – akárcsak az énekesnő – felkerültek a World Music Charts Europe nemzetközi világzenei toplistájára lemezükkel.

Omer Klein Tel-Aviv után Bostonban, a New England Conservatory-n folytatta tanulmányait. Zongoratanára Danilo Peréz volt, majd New Yorkban Fred Hersch tanítványaként folytatta. Hamarosan a New York-i jazzélet egyik meghatározó alakjává vált, jelenleg Németországban él. 2018-ban a német Grammy-díjnak nevezett ECHO-díjat nyerte el Sleepwalkers című albumával. „Gyorsasága, billentése, kifinomultsága és kreativitása alapján a zongora mestereinek legszűkebb csoportjában van a helye” – írta róla a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

Omer Klein és triója a Fonóba november 13-án legújabb albumukkal, a 2019-es kiadású Radio Mediterannal érkezik. Ugyanezen az estén a hazai jazz kiemelkedő alakja, Tóth Viktor is fellép Arura trió nevű formációjával.

Nyitókép: Omer Klein Trio. Forrás: omerklein.com