A Herbstgold fesztivál intendánsa, Julian Rachlin ismét nemzetközileg elismert művészeket hívott meg Kismartonba: szeptember 11. és 22. közt fellép Sir Bryn Terfel, Martha Argerich és Gautier Capuçon is.

A Herbstgold Fesztivál aktuális mottójával, a csábítással is szeretné Julian Rachlin jelezni, hogy szerinte milyen küldetést teljesítenek a zenészek egy zenemű előadása alatt vagy egy koncerten: „Művészként hajt minket annak a lehetőségnek tudata, hogy elcsábítsuk a közönségünket, akár intellektuálisan vagy érzelmileg. Tulajdonképpen sokkal inkább az elcsábítás folyamatról van szó, amit akár művészeti hipnózisként is felfoghatunk. Egy előadás alatt megszületendő zenei produkció a közönség energiáiból táplálkozik, és ezt az energiát kapja vissza a közönség a koncertteremben.”

A fesztivál nyitókoncertjén, szeptember 11-én Martha Argerich zongoraművész lép fel, a programban Camille Saint-Saëns Ausztriában íródott parodisztikus műve, Az állatok farsangja szerepel. Partnere a fiatal zongorista, Iddo Bar-Shai lesz, a narrációért a színésznő lánya, Annie Dutoit-Argerich felel. A koncert további részében a Chamber Orchestra of Europe két Haydn-szimfóniát játszik. A kastély rezidens- és a fesztivál meghatározó zenekara Julian Rachlin irányítása alatt szeptember 14-én lép fel újra Yefim Bronfman zongoraművésszel.

Julian Rachlin kamarazenészként is hallható lesz a Sarah McElravy, Claudio Bohorquez, Itamar Golan, Dominik Wagner, Andrzej Cieplinski és Etienne Boudreault összetételű szextett, illetve szeptett formációkban, míg a Philharmonia Orchestra London irányítása mellett szólistaként is hallhatja őt a nagyközönség. A fesztivál a Jerusalem Symphony Orchestra és napjaink legkeresetteb csellistája, a francia Gautier Capuçon koncertjével ér véget.

Először lép fel a fesztiválon Polina Osetinskaya zongoraművész, valamint az angol basszbariton, Sir Bryn Terfel, de nagy várakozás előzi meg a népszerű színművész, Karl Markovics debütálását is. A Janoska Ensemble a 100 Tagú Cigányzenekarral lép a Haydn Terem pódiumára.

A korábbi évekhez hasonlóan a NOW Esterhazy Contemporary keretében újabb kortárs művészeti alkotások láthatók a kastélynegyedben. Zászlós installációt avatnak fel a kastély előtt található tizenegy zászlórúdon, és folytatódik a kastélykert képzőművészeti projektje. A német származású, Párizsban és Berlinben élő Katinka Bock a kastélypark privát részén, közvetlenül a kastély mögötti patakmeder kitisztításával újra megépülő hídra és környezetére hívja majd fel a figyelmet új szoborcsoport-együttesével.

A nyitóképen Bryn Terfel. Fotó: DG / Mitch Jenkins