A magyar kultúra napja alkalmából az Opera köszöntötte közelmúltban jubilált örökös tagjait, Szinetár Miklóst, Pászthy Júliát, Szumrák Verát, Misura Zsuzsát és Molnár Andrást, valamint beszámoltak a induló Marton Éva operastúdióról is.

Dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója utalt a dalszínház megnyitásának idén esedékes 140 éves jubileuma kapcsán az év néhány várható eseményére. Az intézmény többek közt ünnepi társulati üléssel, az Opera örökös tagjait bemutató reprezentatív kiadvánnyal és a felújított Operaházról szóló fotóalbummal is készül az évfordulóra. Várhatóan tavasszal jelenik meg ugyancsak az Opera gondozásában Karczag Márton, a dalszínház emléktárvezetőjének gróf Bánffy Miklós kormánybiztosi és Hevesi Sándor főrendezői periódusát (1912–1918) feldolgozó könyve és dr. Marton G. Zoltán A Császárné szolgálatában című önéletrajzának második kötete, ami Marton Éva férjének szemszögéből 1990-től a közelmúltig dolgozza fel a világhírű szoprán pályáját.

A 2024/2025-ös évad műsorát március 21-én hirdeti meg az Opera. A főigazgató beszámolt arról is, hogy az év során külsejében megújul és felhasználóbarátabb keresési formákkal bővül az Opera DigiTár online adatbázisa, amiben az elmúlt 139 évad csaknem hatvanezer előadása és több mint hétezer művész pályája kutatható.

Almási Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Programjának vezetője is egyben, arról beszélt, hogy csaknem egy évtizedes tervezés és előkészítés után az Opera a Zeneakadémiával partnerségben 2024 szeptemberétől útjára indítja a Marton Éva operastúdiót azzal a céllal, hogy pályakezdő operaénekesek számára az intézmény vezető szólistáinak énekmesteri közreműködésével biztosítson posztgraduális képzést és lehetőséget színpadi tapasztalatok bővítésére. A tervek szerint az operastúdió résztvevői a dalszínház előadásainak kisebb szólista szerepeiben, illetve coverként szereznének gyakorlatot, de minden évadban egy önálló produkcióban is bemutatkoznának.

A Magyar Állami Operaház fontos feladatának tekinti, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye a magyar operaszerzők műveit. Ennek részeként immár 26 opera és egy balettszvit zenéje érhető el a vezető zenei streamingszolgáltatók kínálatában. Legfrissebb darabként a napokban jelent meg a kínálatban Ránki György Az ember tragédiája című operája, amit az 1970-es ősbemutatón rögzített a Magyar Rádió az Operaházban. A felvételen a főbb szerepeket Bende Zsolt (Ádám), Házy Erzsébet (Éva), Udvardy Tibor (Lucifer) és Ütő Endre (Az Úr hangja) énekli, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Erdélyi Miklós dirigálja. Az Opera célja, hogy a dalszínházban színpadra állított minden magyar operából stúdiófelvétel is készüljön, amikkel az elérhető művek listája tovább bővülhet.


65ae9c3575e1e1dbf42a57c2.jpg
Szinetár Miklós, Pászthy Júlia, Misura Zsuzsa, Szumrák Vera, Molnár András. Fotó: Berecz Valter

Az Opera emellett két podcastsorozattal is jelen van az online térben, míg a honlapon elérhető Opera On Demand szolgáltatásában jelenleg öt opera, valamint két kortárs és két klasszikus balettprodukció érhető el. Emellett az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával, 17 ország 35 operájának közreműködésével működő OperaVision internetes portálon 2017 óta rendszeresen fellelhetők a budapesti dalszínház produkció. A platformon épp január 19-én debütált Eötvös Péter az Opera felkérésére írt első magyar nyelvű alkotása, a Valuska, amely hat hónapon át lesz az interneten ingyenesen megtekinthető.

A Magyar Nemzeti Balett igazgatója, Solymosi Tamás beszámolt a 2024. február 3-án esedékes Bartók Tánctriptichon című balettest bemutatójáról, ahol A csodálatos mandarin című darabot Venekei Marianna, a Táncszvit című alkotást Várnagy Kristóf koreográfiájával mutatja be az együttes Velekei László A fából faragott királyfi című, tavaly színre vitt koreográfiájával együtt. Az elkövetkező évadok programjából ízelítőt adva a balettigazgató elmondta: 2024 őszén Seregi László Szentivánéji álom című előadása is visszatér a repertoárra. A Mester és Margarita címmel ugyancsak körvönalazódik Pártay Lilla Kossuth-díjas koreográfus új egész estés darabjának terve Bulgakov népszerű regénye nyomán, amit előreláthatóan 2025-ben mutathat be a Magyar Nemzeti Balett.

A Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatójaként Solymosi Tamás beszámolt a növendékek sikereiről is, mint mondta, az első végzős növendéknek már szerződést ajánlott a társulat.

A nyitóképen Marton Éva. Fotó: Berecz Valter