fbpx

Második alkalommal rendeznek magyar kortárs művészeti fesztivált New Yorkban

Második alkalommal rendezik meg a Hungary L!ve magyar kortárs művészeti fesztivált New Yorkban, a május 23. és 29. közötti rendezvény programjában a színházi előadások, koncertek, workshopok és szakmai beszélgetések mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Média Intézete válogatást mutat be jelenlegi és volt hallgatóinak munkáiból.

A fesztivált szervező Hungary L!ve Művészeti Alapítvány célja, hogy megismertesse a magyar kultúrát az amerikai világvárossal. Az első, 2018-ban megrendezett fesztivál programján ezer látogató vett részt Manhattan ikonikus kulturális helyszínein – olvasható a közleményben. Az idén második alkalommal megvalósuló esemény programjában kortárs magyar színházi produkciók is szerepelnek, többek között Kelemen Kristóf rendezése, a Megfigyelők, a Dollár Papa Gyermekei társulat Kelet, valamint a Duda Éva Társulat Mirror című előadásai.

A tájékoztatás szerint az érdeklődők láthatják Závada Pál Egy piaci nap színpadi adaptációját felolvasó színházi formában, valamint levetítik a Toxikoma című filmet, melyet közönségtalálkozó követ a film főszereplőjével, Molnár Áronnal és producerével, Illés Gabriellával. A színházi előadásokat szakmai beszélgetés és workshop követi.

A közlemény felidézi, hogy a művészeti fesztiválon a MOME Média Intézete az animáció és médiadizájn szakos hallgatók kisfilmjeinek vetítéseivel, a tervezőgrafika szak pedig kapszulakiállítás keretében mutatja be a legjobb tervezői munkákat. Ezek az alkotások elvont vagy konkrét módon, témákban, színekben, látomásokban mind tükröznek valamit abból a tapasztalatból, hogy milyen Kelet-Közép-Európában élni.

A művészeti egyetem animáció szakja, a MOME Anim a magyar animáció meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. A szak a produkciós tevékenysége keretében nagy sikerrel valósít meg különböző animációs projekteket, melyeket a legrangosabb filmszakmai fesztiválokon (Cannes, Berlinale, Annecy) díjaztak. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb animációs rövidfilmjeiből készült válogatást láthat a közönség.

A médiadizájn szak vetítésének programjába válogatott rövidfilmek műfajokban és témákban is igen változatosak, található köztük dokumentumfilm és fiktív webshop. A MOME tervezőgrafika szak alkotóinak kiállítása válogatást mutat be az egyetem képzéseinek keretében született illusztrációkból.

A fesztivál ideje alatt a Magyar Plakát Társaságnak az orosz–ukrán háborús konfliktusra reagáló MA Plakát projektje is megtekinthető. A rendezvényt különböző zenei programok, egyebek mellett DJ Bootsie Trio & VJ Kemuri, valamint az Artisans Minimal koncertjei is színesítik. A fesztivál részletes programja a www.hungarylivefestival.com weboldalon található meg.

Képek: Hungary L!ve

A rovat további cikkei