A Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége második alkalommal rendezi meg a Magyar Értékek Napját a Szent István Bazilika előtt szeptember 12-én. Az eseményen az ország 19 megyéjének és a határon túli magyarságnak hagyományait, tárgykultúráját és kincseit lehet megismerni. A népzenei koncertek mellett ünnepi szentmise, valamint Sebestyén Márta és a Hunyadi Véndiák Kórus közös hangversenye is várja az érdeklődőket.

A rendezvényről szeptember 7-én tartott sajtótájékoztatót dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke és Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója.

magyarertekeknapja-8

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, meg kell találni azokat az embereket, akik a nemzeti kulturális kincseket ápolják, és segíteni őket a hagyomány továbbörökítésében. ?A Magyar Értékek Napja nemcsak a termékek mustrája lesz, hanem azt a célt is szolgálja majd, hogy ezek szellemiségével megismerkedhessenek a látogatók.? Felszólalásában kitért arra is, hogy fontos lenne felállítani egy támogató programot, amely által a kis közösségek tagjai tovább tudják adni hagyományaikat a következő generációnak.

magyarertekeknapja-4

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a kulturális alapellátás intézményével kapcsolta össze a Magyar Értékek Napját. ?Fontos, hogy találkozzanak az emberek azokkal az unikális kincsekkel, amelyek csak egy adott kistérségre jellemzőek? ? mondta. Nem vásárt fognak rendezni, hanem egy bemutatót, amelyen Magyarország 19 megyéjének és a határon túli területeknek különlegességeivel lehet találkozni. ?Az a célunk, hogy egy idő után az emberek maguk járjanak utána saját közösségük kincseinek? ? zárta beszédét az államtitkár.

magyarertekeknapja-5

Pesti Imre országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke szintén az értékek megőrzésére és továbbadására hívta fel a figyelmet. Az utolsóként felszólaló Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója ünnepnek nevezte a Magyar Értékek Napját, ahol nemcsak a termékkel lehet találkozni, hanem a mesteremberekkel is. A Bazilika előtt idén is kiállítják a Magyar Értékek Vándortérképét és Vándorkódexét, amely két éve innen indult el útjára. ?Új programmal egészítettük ki a rendezvényt: egy ökumenikus szertartás keretében minden megye egy-egy jellegzetes termékét meg fogjuk áldani? ? emelte ki a főigazgató.

Fotók: Papp Eszter