fbpx

Második hetéhez ért a PLACCC

A PLACCC 2022 második hetének programjában különösön fontosnak számít egy belorusz alkotócsapat és egy ukrán művész előadása, amelyekkel a fesztivál a fél éve tartó ukrajnai háborúra kíván reflektálni.

Igor Shugaleev, Sergey Shabohin, Alexandra Kononchenko és Marina Dashuk The body you are calling is currently not available című produkciója már számos európai városban vendégszerepelt, Daria Pugachova viszont kifejezetten a PLACCC felkérésére készíti el Shelter for Freedom című helyspecifikus akcióját.

A PLACC fesztiválra meghívott belorusz előadás címe – +375 0908 2334 / The body you are calling is currently not available – egy fiktív telefonszámra emlékeztető kombinációt tartalmaz,

ahol a +375 a Belorusz Köztársaság országhívó kódja, 0908 (augusztus 9.) a 2020-ban a hatóságok által cinikusan elcsalt belorusz elnökválasztás dátuma, 2334 pedig a Közigazgatási törvénykönyv azon cikkének száma, amelynek alapján 2020 óta több mint negyvenezer beloruszt ítéltek el.

Shugaleev a reménytelenség bénító állapota ellen küzd a saját testével. Művésztársaival közösen olyan előadást alkottak, amelyben saját perspektívájukból tekintenek a Belaruszban 2020 óta tartó tiltakozásokra, és arra keresik a választ, hogyan lehet szolidaritást vállalni az országban maradt és politikai okokból bebörtönzött honfitársaikkal.

+375 0908 2334 / The body you are calling is currently not available

Daria Pugachova, a köztéri performanszairól ismert ukrán művész a háború kitörése után nem sokkal Szófiába menekült, azóta készült alkotásaiban a háború és a menekülés traumáit igyekszik feldolgozni, munkáiban a szabadság és annak korlátozásának témáját járja körül.

Shelter for Freedom című alkotása kifejezetten a PLACCC Fesztivál felkérésére, a művész által választott helyszínre készülő helyspecifikus előadás.

A Hármashatár-hegyi légvédelmi bunkerek Dariát azokra a búvóhelyekre emlékeztetik, ahol Kijevben a rakétatámadások elől elrejtőztek. Az előadás végigvezeti a nézőket egy metaforikus úton, amelynek során a szabadságunk egyre korlátozottabbá válik. Mit jelent számunkra a szabadság? Mit tehetünk azért, hogy megvédjük?

Shelter for Freedom
A második hét programjában szerepel két olyan magyar előadás is, amelyek a közös mozgáson keresztül értelmezik újra a városi tereket és az egymáshoz való viszonyunkat.

A Juhász Kata Társulat a tánc nyelvét alkalmazva társadalmi problémákat is érint, térspecifikus alkotásaikkal pedig céljuk, hogy nézőiket minél inkább aktivizálják – nincs ez másként a Hétköznapi cirkuszaink című előadásuk esetében sem. A PLACCC 2022-n debütáló többgenerációs, családi előadás „díszletét” egy szabadtéri edzőpálya adja, a koreográfiai kompozíció pedig „hellyel kínálja” az aktív nézőket is. Az előadás szakítani kíván azzal a hétköznapi rutinnal, hogy a workout egy magányos, unalmas, repetitív szertartás, amelyet a szépség, a fittség, a „jól kinézés” oltárán celebrálnak, és amiben nem szeretjük, ha megzavarnak.

Hétköznapi cirkuszaink
Mészáros Máté A távolság mechanikája című 2019-es előadásának köztéri és részvételi verzióját 2021 júniusában mutatta be a PLACCC Fesztivál a Sín Kulturális Központtal együttműködésben

– a produkció azóta számos hazai és külföldi helyszínen megfordult. Az előadás három eleme – a koreográfus által vezetett séta, a grafikákat tartalmazó füzet és a piktogramos köztéri táblák – most először élvezhető együtt. 

Az előadás köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verziójában az alkotók újfajta befogadásra invitálják a nézőket,

amikor az eredeti előadást meghatározó mozdulatsorokat és konstellációkat piktogramokra „fordítják le”, amelyeket végrehajtva a nézők maguk is előadókká válnak, és újrateremthetik az előadás koreográfiájának kilenc állomását.

A koreográfiák piktogramjait megtalálhatjuk a II. kerületben, a Millenáris és a Mechwart liget között egymástól kényelmes sétatávolságban, házak falán elhelyezett táblákon, továbbá a grafikák egy kiskönyvben is megjelentek – így azokat a vállalkozó kedvűek egy digitális térkép segítségével akár önállóan is bármikor végrehajthatják. A PLACCC 2022-n pedig egy alkalommal közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás sétán Mészáros Máté vezetésével járhatók végig az állomások. 

A házak falát használja a Meetlab kollektíva legújabb tudományos-művészeti fúziója,

a Lézertricikli is, amelynek segítségével old school játékokat játszhatunk egyedül vagy egymás ellen egy szokatlan játéktérben, a városi házfalakon. 

Nyitókép: Hétköznapi cirkuszaink. Fotók forrása: PLACCC fesztivál

A rovat további cikkei