Két cannes-i díjnyertes thriller, Ali Abbasi Szent pók és Tarik Saleh Fiú a mennyből című filmjének magyarországi premierje is a szeptember 9. és 17. között megrendezendő CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz.

Az iráni származású Ali Abbasi svéd koprodukcióban készült, Szent pók című alkotásában nyújtott alakításáért Zar Amir Ebrahimi a legjobb színésznő díját nyerte el májusban a cannes-i filmfesztiválon. A Szent pók megtörtént eseményeket dolgoz fel: a film főhőse egy vallásos családapa, aki a szent iráni város, Meshed bűntől való megtisztítását tűzte ki célul, ezért prostituáltak meggyilkolásába kezd. A sorozatgyilkos Saeed Hanaei 2000–2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire kézre kerítették. Letartóztatásakor isteni küldetésre hivatkozva védekezett a bíróságon, megosztva az iszlám állam vallásos társadalmát.

Tarik Saleh dán–svéd koprodukcióban készült, Fiú a mennyből című thrillere a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Cannes-ban. A svéd rendező Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi mozijában a gyújtópont a legnagyobb imám halála, akinek utódlása elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget.

Az idei cannes-i filmfesztiválon a Hajszálrepedés című rövidfilm is szerepelt, amelynek Kurta Niké volt az egyik főszereplője. A színésznőt a francia városban szerzett élményeiről kérdeztük.

Nyitókép: Fiú a mennyből. Forrás: imdb.com