Kérlek, hogy emlékezz rám,

Emlékezz rám,
Ha elszállnak majd az évek!
Úgy kérlek, hogy emlékezz rám,
emlékezz rám,
ha az ajtóban vár már a tél!

 

J0215795

Énekli Máté Péter Emlékezz rám! című dalában. Hogy is feledhetnénk őt, a zseniális énekest, előadóművészt, dal- és zeneszerzőt, hangszerelőt! Dúdoljuk dalait, ha boldog vagyunk, ha rossz az idő, ha ballagunk vagy csak úgy: mert szeretjük. Az idei évtől azonban már nem csak slágereiben él tovább, hiszen egy rangos elismerés is őrzi nevét: létrehozták ugyanis ? állami kitüntetésként ? a Máté Péter-díjat.

?A könnyűzene és a jazz területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó előadóművészek számára alapítottuk meg a Máté Péter-díjat. Ezzel szeretnénk kifejezni elismerésünket, megbecsülésünket azon előadóművészek iránt, akik a mindennapjainkat zenével töltik meg? ? jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 15-én sajtótájékoztatón. Mint mondta: ez az elismerés ugyanolyan rangú középdíj, mint a Liszt Ferenc- vagy az Erkel Ferenc-díj. Megjegyezte továbbá, hogy a díj birtokosai jogosulttá válnak az állmai művészeti díjak közül az érdemes és a kiváló művész elismerésre is.

A névválasztás kapcsán elmondta: ?a fiatalon elhunyt Máté Péter életműve bizonyítja, hogy a tehetség sok évtizeddel az alkotó halála után is utat talál az emberekhez, a legfiatalabbakhoz is. Máté Péter pályája, előadói kvalitásai példává teszik őt a későbbi generációk számára.?

J0215531

Balog Zoltán emlékeztetett arra, mit is tettek az elmúlt években a könnyűzene megerősítéséért, minőségének elismertetéséért. Az Nemzeti Kulturális Alap 75 millió forinttal támogatja a MANK Nonprofit. Kft.-n belül létrejött Könnyűzenei Szolgáltató Irodát, amely a Hangfoglaló Programot gondozza, annak háttérintézménye. ?Bízunk benne, hogy az iroda többek között segíteni tud a magyar könnyűzene exportjában? ? tette hozzá. A korábban Cseh Tamás Program néven működő Hangfoglaló Program négy évvel ezelőtt indult, és eddig 2,7 milliárd forintot fordítottak állami forrásból a könnyűzene támogatására. A programon belül valósult meg a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat, melynek keretében hangszereket lehet kipróbálni országszerte. A rendezvénysorozatra 149 milliót költöttek 19 megyére kiterjedően ? az esemény a mai nap Székesfehérváron járt, ez volt a 15. állomás, és eddig 42-43 ezer látogatót regisztráltak.

J0215593

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díj létrehozásának körülményéről kifejtette: felmerült a szakmai igény arra, hogy a Liszt Ferenc-díj vonatkozásában profiltisztítást hajtsunk végre. Első gesztusként egy rendeletmódosítással leválasztottuk a népzenei-világzenei előadókat, akik számára létrehoztuk a Martin György-díjat. A Máté Péter-díj alapításával pedig külön kategória lett a könnyűzenei és a jazz előadók köre.

?Máté Péter pályája, rövid alkotói időszaka rendkívül gazdag és termékeny volt. Fontos előadóművészként, de ne feledjük, hogy zeneszerzőként is széles műfaji spektrumban ? a rock, a pop, a blues, a jazz sőt még kicsit a rap területén ? is alkotott, és ő hangszerelte a Jézus Krisztus Szupersztár című musical zenéjét is? ? indokolta Hoppál Péter, miért Máté Péterről nevezték el a díjat.

A kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az idei évben a Liszt Ferenc-díjra felterjesztett előadókból választják ki a Máté Péter-díj birtokosai, de 2018. március 15-e után már e díjra várják a felterjesztéseket. A miniszteri rendelet szerint az elismerést legfeljebb három művész nyerheti el, az és az emlékérem, illetve az oklevél mellett pénzjutalommal is jár, mely a jelenlegi illetményalap harmincszorosa, tehát 1 159 500 forint (a jelenlegi illetményalap 38 650 forint).

J0215573
Balog Zoltán és Frenreisz Károly

A díjazottakról öttagú bizottság dönt, akik négy évre kapnak mandátumot. A bizottság tagjai: Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész, zeneszerző; Horváth Gergely rádiós szakember; Zsoldos Béla, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének főiskolai docense és Tóth Tibor a Music Hungary képviseletében, valamint a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egy delegáltja.

A díjat bejelentő sajtótájékoztatón Frenreisz Károly hangsúlyozta: Máté Péter kitűnő énekes volt, a nevét mindenki ismeri, és ?bár régen elment már, élő személy a mai magyar könnyűzenekedvelők számára?. ?Azért is örülünk ennek az elismerésnek, mert találtunk olyan közeget, amely a mienk, amely nekünk szól. És az is jó, hogy a díjat elnyert művészek nyugdíjas koruk után nyugdíjhozzájárulást fognak kapni az MMA-n keresztül? ? emelte ki a zenész.

J0215806

Zsoldos Béla ? aki sokat dolgozott Máté Péterrel és jól ismerte őt ? hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés, hogy Máté Péter neve ? illetve a róla elnevezett díj ? olyan legendák között szerepel, mint Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Jászai Mari, Balázs Béla vagy József Attila.

 

A díj névadójának özvegye, Máté Edit nem tudott jelen lenni az eseményen, de ? mint Balog Zoltán kiemelte ? boldogan járult hozzá a név használatához.

Szíjjártó Anita
Fotó: Bartos Gyula/Emberi Erőforrások Minisztériuma