15978061_1252680388151592_1744138809419819959_n

Édes-bús történet ez a kommunizmusról ? így lehetne jellemezni az Utazás apánkkal című, német-román-magyar-svéd kooprodukcióban készült játékfilmet. A német származású testvérpár az apát, az idősebb Reinholtzot viszi Németországba, hogy megkaphassa a számára oly fontos orvosi kezelést. A tisztességén kell átgázolnia az egyikőjüknek ahhoz, hogy átlépjék azt a bizonyos három határt, az idősebb fiú azonban nehezen viseli a megpróbáltatásokat, amikor úgy érzi, családja tagjainak nem is olyan fontos ez az utazás. Egy nem is az életben, hanem a kommunizmusban megtört apa és fiatalabb fia, aki azt hiszi, egymaga is elég lesz a rendszer megdöntéséhez vagy legalábbis megváltoztatásához, nehezen értik meg az idősebb testvért. Pedig az ő dolga volt a kopottas Wartburg beszerzése, neki kellett megszereznie besúgás által az útleveleket.

 

 

 

A történet akkor vesz igazán jelentős fordulatot, amikor az 1968 nyarán elindult testvérpár a cél előtt nem sokkal elakad: a Csehszlovákiába, pontosabban Prágába bevonuló szovjetek miatt ugyanis útjuk kényszerpihenőhöz érkezik. Fordulat ez azért is, mert az addig a hatalommal kollaborált ? persze csak a cél érdekében ? Mihai nélkül nem juthattak volna ki a ?táborból?

Innentől kezdődnek az igazán meglepő jelenetek. Azt ugyanis nem kell bemutatni itt, Kelet-Közép-Európában, hogy a szovjeteket gyalázó felirat nem maradhat megtorlás nélkül, hogy milyen az, amikor az anya véletlen ?baleset? áldozata, vagy hogy fél évig kell küzdeni egyetlen Beatles-lemezért. Az viszont annál meglepőbb, hogy a véletlen által eléjük sodort Münchenben élők sokszor nem is tudják, milyen szerencsés környezetben élhetnek. És persze a szomorú valóság, amikor dönteni kell arról, menjenek vagy maradjanak. Talán nem árulunk el sokat azzal, ha előrevetítjük, nem szabad akaratukból hozzák meg döntésüket.

15747906_1235175676568730_7428778584654740724_n

A film egyik jelenete Magyarországon forgott 2014 augusztusában ? mondta el az elsőfilmes, negyedvérig magyar Anca Miruna Lazarescu a film bemutatóját követően. Itthon egyébként hónapokkal ezelőtt debütált a kooprodukcióban készült film: az Utazás apánkkal című alkotást a Jameson CineFesten, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be ? hangzott el

Az Utazás apánkkal című filmet a 34. Müncheni Nemzetközi Film Fesztiválon láthatta először a közönség, ahol a film zeneszerzője, Darvas Ferenc elnyerte a legjobb filmzenéért járó elismerést. Darvas Ferenc mellett számtalan magyar közreműködője volt a filmnek, amelyet nagyrészt Magyarországon forgattak, és amelynek támogatói között ott volt a Magyar Nemzeti Filmalap.

Takács Erzsébet