Mátyás királyra emlékeztek pénteken szülővárosában, Kolozsváron születésének 581. évfordulóján. A magyar szervezetek díjátadóval, gyerekprogramokkal és koszorúzással tisztelegtek az uralkodó emléke előtt.

„A mai különleges nap, hiszen 581 éve, hogy Mátyás király kincses városunkban született” – mondta köszöntőjében Azzola Katalin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári elnöke a Vallásszabadság Házában tartott megemlékező ünnepségen. Hangsúlyozta: Mátyás király a magyar történelem kiemelkedő alakja, aki az európai történelemben is fontos szerepet játszott. „Igazságos, a népéhez hűséges vezető volt, ilyen vezetőkre van ma is szükség” – mondta. Hozzátette, hogy példáját követve az erdélyi magyar politikusoknak is mindent meg kell tenni a közösség, a jobb jövő érdekében, ehhez pedig a magyar értékeket és érdekeket szem előtt tartó képviseletre van szükség.

Az eseményen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Mathias Rex Egyesület fogalmazás- és rajzpályázatára jelentkező diákok munkáit is díjazták. A civil szervezet a Kolozs megyei óvodás és elemista diákoktól rajzot, az 5-8. osztályosoktól fogalmazást, verset vagy képregényt várt az alkalomra. A rajzpályázaton 25, a fogalmazási pályázaton 31 gyerek Mátyás királyról készített munkája részesült elismerésben. A gyerekek jutalomként Vincze László bábszínész játékát is megtekinthették.

A rendezvény zárásaként a megemlékezők megkoszorúzták a Főtéren a Mátyás-szoborcsoportot.

Kolozsváron Mátyás király születésnapján tisztelgésként pénteken háromóránként a La primavera reneszánsz dallam hangzik el a városháza tornyából. Az Amaryllis Társaság szombaton 19 órától emlékezik a város nagy szülöttjére a 32. Kolozsvári Mátyás Napon. Mátyás király szülőházában 19 órától az UniCante egyetemi kórus Versemmel a végtelenbe nősz című műsora hangzik el Fekete Miklós karnagy vezényletével, Bogdán Zsolt színművész közreműködésével és Fehér Árpád reneszánsz lantkíséretével.

Mátyás király születéséről a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi központjaiban is megemlékeznek. Az általános és középiskolás fiatalok interaktív, tanulást és hagyományőrzést ötvöző foglalkozásokon vesznek részt, a szervezet munkatársai és egyetemi hallgatói pedig koszorút helyeznek el a kolozsvári szülőháznál.

Február utolsó heteiben Kolozsváron, Aradon, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen is ünneplik az igazságos uralkodót.

I. Mátyás (születési nevén Hunyadi Mátyás) 1443. február 23-án (szülőházi emléktáblájának felirata szerint március 27-én) született Kolozsváron Méhffi Jakab jómódú szőlősgazda házában.

Fotók: MTI/Kiss Gábor