fbpx

Max Beckmann önarcképe 20 millió euróért cserélt gazdát

A művész, aki 1937-ben a nemzetiszocializmus terjedése miatt hagyta el Németországot, már Amszterdamban festette a képet, amely sárga házikabátban ábrázolja.

Húszmillió euróért (8,2 milliárd forintért) kelt el csütörtökön egy berlini árverésen Max Beckmann expresszionista művész 1943-ban készült Selbstbildnis gelb-rosa (Sárga-rózsaszín önarckép) című alkotása. Eddig ez a legdrágább műalkotás, amelyet Németországban árvereztek el.

Beckmann (1884–1950) festményét egy svájci magángyűjteményből kínálták eladásra.

A művész, aki 1937-ben a nemzetiszocializmus terjedése miatt hagyta el az országot, már Amszterdamban festette a képet, amely sárga házikabátban ábrázolja. Az önarcképet Beckmann a feleségének, Mathilde Kaulbachnak ajándékozta, aki 1986-ban bekövetkezett haláláig megőrizte.

Beckmann a feleségével 1947-ben költözött az Egyesült Államokba, és 1950-ben New Yorkban hunyt el.

Beckmann alkotásai közül már nagyon kevés van magánkézben, ezek egyike a Sárga-rózsaszín önarckép. A Selbstbildnis mit Trompete (Önarckép trombitával) című alkotását 2001-ben mintegy 23 millió eurónak megfelelő összegért adták el, négy évvel később pedig a Selbstbildnis mit Glaskugel (Önarckép üveggömbökkel) című képe kelt el New Yorkban több mint 17 millió euróért.

Fotó: DPA/Britta Pedersen

A rovat további cikkei