Mecsetként nyitották meg a hívők előtt Isztambulban az egyik legrégebbi bizánci templom épületét, a Khórát, amely az utóbbi hét évtizedben múzeumként működött.

K_EPA20240506237.jpg
Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin

Recep Tayyip Erdogan török elnök 2020-ban rendelte el, hogy a Hagia Sophia és a Khóra is kapja vissza mecset funkcióját.

A Khóra vagy más néven Kariye-templom eredetileg a 4. században épült, de a jelenlegi épület nagy része egy 11. századi templomból származik, amelyet 200 évvel később, egy földrengést követően építettek részben újjá. A khórai Szent Megváltó-templomot, amelyet a 14. században mozaikokkal és freskókkal díszítettek, 1453-ban, Konstantinápoly oszmán kézre kerülése után mecsetté alakították, és mozaikjait, valamint freskóit bevakolták. 1945 után a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemal Atatürk rendeletére lett belőle múzeum, akárcsak a Hagia Sophiából.

A Khóra felújított épületét hétfőn nyitották meg újra, pénteken megtartották benne az első, minden muszlim férfi számára kötelező péntek déli imát. A külső helyiségek továbbra is múzeumként működnek, és a látogatók akadálytalanul megtekinthetik a mennyezet híres mozaikjait. Az épületnek abban a részében viszont, ahol a hívek imádkoznak, a muszlim hagyományoknak megfelelően függönyök takarják el a mozaikokat.

A Hagia Sophia nagymecsethez hasonlóan a khórai templom is szerepel az UNESCO világörökségi listáján.