A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának emblematikus darabja Vénusz, az életnagyságú 18. századi anatómiai modell. 2015. október 2-től néhány hétig különleges találkozásnak lehetünk tanúi, több más alkotás mellett a kiállításba érkezik a gyönyörű modell 20. századi rokona, Drozdik Orsolya ?Medikai Vénusza?.

 

A Medikai Vénusz (1993)

Drozdik Orshi Orsolya a Kaland a Technikai Disztópiumban című sorozatához kapcsolódva két évtizeden át fotózott anatómiai női viaszmodelleket a világ számos orvos- és természettudományi múzeumában. A Medikai Vénusz című installációban szereplő modellre az 1970-es évek elején figyelt fel a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, majd 1976-ban fényképezte le a kétszáz éves anatómiai segédeszközt. A képet az alkotó először fotóként használta, majd egy beállításhoz, hogy megmintázza önmagát. Az életnagyságú szobor így Drozdik Orshi Orsolya szimbolikus önképe, egyszersmind a medikai tekintetnek kiszolgáltatott női test reprezentációja is.

A Medikai Vénusz, az Én Manufakturálása című installáció-sorozat központi darabja. Párját, Az Én manufakturálása: A testi Én címűt 2001-ben a Ludwig Múzeumban láthatta a hazai közönség. A mű a Ludwig Múzeum tulajdonát képezi. Ugyanakkora a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban most kiállított szobor Az én manufaktúrálása, Medikai erotika című installáció része, amely 2011-ben a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban, 2013-ban a Kiscelli Múzeumban volt látható. A műalkotás a Kiscelli Múzeum gyűjteményének becses darabja.

Drozdik Orsolya (külföldön: Orshi Drozdik) (1946) grafikus a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének habilitált egyetemi tanára, számos külföldi képzőművészeti intézmény vendégelőadója. Performanszokat, installációkat, fotókat, rajzokat, szobrokat, festményeket készít.

 

Az időszaki kiállítás 2015. október 2-től november 10-ig látogatható

Megnyitó: október 2-án 16 órakor

Megnyitja: Varga Benedek főigazgató

Helyszín: A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

1013 Budapest, Apród utca 1-3.