Ez a Mephisto-változat teljesen jelen idejű, miközben persze elmeséli a regény történetét is. „Urbán András rendezőnek a társadalomelemzésétől vagy a társadalmi problémákhoz való hozzáállásától, nyíltságáról és expresszivitásától tud még inkább arról szólni, amiben élünk. Egy nagyon pontosan megtalált stílusban, erővel, kétségbeeséssel, hangosan. Aki bármennyire is ismeri az ő munkásságát, tisztában van azzal, hogy az előadásai nagyon politikusak, a szó állampolgári értelmében, amit én is nagyon fontosnak tartok a színházban” – mondja Alföldi Róbert, aki a Hendrik Höfgen nevű színészt, a baloldali forradalmi színház kitalálóját, majd a szélsőjobboldali hatalmat kiszolgáló Nemzeti Színház intendánsát játssza a produkcióban.

Péterfy Bori – aki Dora Martin színésznőt, egy besúgó színészt és a tábornokot is alakítja többek között – úgy véli: az előadás alkotófolyamata során megélt szabadság rendkívül inspiráló volt. „Nagy élmény volt újra úgy dolgozni, ahogy régen az Arvisurában, aztán a Krétakörben. Hogy ennyire a színész felelőssége, milyen lesz a színpadon eltöltött idő. Nem egy megírt szöveget kell megtölteni élettel, hanem gyakorlatilag az egész színpadi jelenlétet ki lehetett találni. Ez a szabadság rendkívül inspiráló volt.”

Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója úgy véli:

a legigazabb, legvéresebb értelemben kabarét láthat a közönség az Átriumban, amiben a szabad gondolkodás, a szabad beszéd a műfaj harsány, szórakoztató stílusát felhasználva jelenik meg.

Nem rejti véka alá azt sem, hogy bizonyos kispolgári rétegek bizonyos színpadi helyzeteket provokatívnak élhetnek meg. „Minden jelenség kritizálható, kritikailag is megfogalmazható. Egy dologhoz nem férhet kétség: hogy mindig az áldozat oldalán állunk” – véli Urbán. „Höfgennél épp az az érdekes, hogy egyszerre van meg benne Faust és Mephisto, mint ahogy vélhetően minden művészben. Mind részesei vagyunk ennek a világnak. Nem hiszek abban, hogy mindig valaki más a hibás. Ha valaki azt mondja, hogy ő még nem piszkolta be a kezét, az elég gyanús” – mondja az előadás központi problematikájáról szólva.

A produkció koreográfusa Widder Kristóf, a jelmezeket Pető Kata tervezte, a zenei vezető Gátos Iván. A Mefisztó nyilvános főpróbájára június 25-én este fél 8-kor és 26-án délután 6 órakor, bemutatójára 27-én este fél 8-kor kerül sor az Átriumban. További előadások: június 28., július 13., 15. Az előadás 18 éven felülieknek szól.

Fotók: Lakatos Péter