Március 5-ig várják a jelöléseket a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” és a „Tehetségbarát Önkormányzat” díjakra az ajánlásra létrehozott internetes felületeken.

Bonis Bona. Fotó: Trenka Attila
Fotó: Trenka Attila

A kiemelkedő munkát végző pedagógusok, tehetséggondozók erkölcsi és anyagi elismerésére három kategóriában lehet ajánlást tenni, míg az önkormányzatok két kategóriában pályázhatnak. A díjak odaítélésének fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozásáért elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat. Az elismerés forrását idén is a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakmai irányításával a Nemzeti Tehetség Program biztosítja.

A tehetséges, szorgalmas és sikeres diákok mögött mindig pedagógusok, tehetséggondozó szakemberek is állnak, akik időt, energiát és fáradságot nem kímélve egyengetik a tehetségek útját. A „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjra olyan, a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző, magyarországi és határon túli vagy magyarországi nemzetiségi köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok, gyógypedagógusok, szakoktatók, felsőoktatásban dolgozó oktatók, civil szervezetek tehetségsegítői jelölhetők, akik oktatják, nevelik, támogatják a fiatal tehetségeket. Az elismerésre azok a pedagógusok, szakemberek jelölhetők, akik legalább öt éve a tehetséggondozásban dolgoznak, és munkaköri feladataikon túl is szerepet vállalnak a tehetséggondozásban. A jelöléseket három nyílt kategóriában – „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” – várják 2024. március 5-ig ezen a honlapon. A díj elnevezése a „Bonis bona discere”, vagyis „Jótól jót tanulni” latin közmondásból származik. A 2013-ban alapított díjat eddig több mint ezer pedagógus vehette át. Az elismerés mellé 400 ezer forint anyagi támogatás is jár.

A „Tehetségbarát Önkormányzat” díjat olyan önkormányzatok nyerhetik el, amelyek folyamatosan segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és példamutató együttműködést folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel. A díj elnyerésére idén is két kategóriában lehet pályázatot benyújtani, A kategória: községek, városok önkormányzatai; B kategória: megyei jogú városok önkormányzatai és a fővárosi kerületi önkormányzatok. A „Tehetségbarát Önkormányzat” címmel járó elismerés mellé anyagi támogatást is kapnak a nyertesek, amelyet tehetséggondozó tevékenységükre fordíthatnak. A támogatás összege az A kategória nyertesei esetében másfélmillió forint, a B kategória nyertese esetében hárommillió forint.

A pályázatokat a Tehetségünk oldalon várják 2024. március 5-ig.