fbpx

Még két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumok szellemi, társadalmi, környezeti és mentális fenntarthatóságban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja.

A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (Mokk), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egynapos sajtóutat szervezett Tatabánya, Majk és Tata érintésével. Az út során az újságírók ízelítőt kaptak a Múzeumok Őszi Fesztiválja vidéki programjaiból és azok turisztikai vonatkozásaiból.

Az Ezt mind fenntartjuk jelmondattal zajló rendezvénysorozat kiemelt célja rávilágítani a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalásaira, tisztázni a fenntarthatóság fogalmát, valamint felhívni a figyelmet a múzeumok ez irányú tevékenységeire. Mindezt szórakoztatva ismeretterjesztő módon, hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, élménydús programjaikkal kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak.

A Közép-Dunántúli régió felkeresése egész évben nagyszerű kulturális lehetőségekkel szolgál az odalátogatók számára. Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán két különleges muzeális intézmény is található. A Vértes Agorájában helyet kapó Tatabányai Múzeum a térségben felfedezett régészeti emlékeket, valamint az új- és legújabb kori emlékeket mutatja be. Tagintézménye, a Bányászati és Ipari Skanzen nemzetközileg is egyedülálló. Néhány kilométerre, Majkon található a kamalduli remeteség, ahol a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató. A hat évszázad építészeti jegyeit magán viselő tatai vár 1954 óta ad otthont a Kuny Domokos Múzeumnak, amely jelenleg öt állandó és négy időszaki kiállítással rendelkezik.

A sajtótúra helyszínein, Tatabányán A. Pál Gabriella, Majkon Kovács Éva Zsuzsanna, Tatán pedig dr. Schmidtmayer Richárd igazgatók köszöntötték az újságírókat, majd beszéltek az intézmények érdekességeiről, a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programjairól.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az esemény kapcsán kiemelte: „Hazánk turisztikai termékei között kiemelten fontos elem a kulturális turizmus. Ebből a célból évente 4,5 millió vendég érkezik, akik 13 millió vendégéjszakát töltenek el Magyarországon. A magyar kultúra története – az irodalmi, szépművészeti hagyományaink és épített örökségeink – különösen nagyszámú látogatót vonz, akárcsak az Európa-szerte sikeres komoly és könnyűzenei fesztiváljaink, rendezvényeink.

A magyarországi kulturális utazások résztvevői jellemzően a belföldi turisták, de az ország attrakciói nemzetközi vonzerőt is jelentenek. Turisztikai szempontból fontos megemlíteni, hogy a magyar kultúra iránt érdeklődök és látogatók rendkívül fontos célcsoportnak számítanak, hiszen elsősorban a magas minőségű vendéglátást és szolgáltatásokat részesítik előnyben. A Magyar Turisztikai Ügynökség folyamatosan törekszik kulturális örökségeink népszerűsítésére, történelmi hagyatékaink folyamatos fejlesztésére.”

Nagy Magdolna, a szervező Mokk igazgatója tájékoztatott a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2022-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint arról, hogy a múzeumok milyen kulturális, környezetvédelmi, társadalmi, illetve mentális fenntarthatósághoz kapcsolódó programokat szerveztek. Kitért arra, hogy mint minden évben, ezúttal is adott tematikákhoz kapcsolhatták eseményeiket az intézmények. Erre a négy, korábbi évekből megtartott mellett négy, az év koncepciójához igazodó témakör adott lehetőséget. A rendezvénysorozatban részt vevő múzeumok száma meghaladja a 120-at, és a közel 40 fővárosi mellett csaknem 80 vidéki múzeum szervezett programokat.

November 13-ig több mint 500-féle rendezvény körülbelül 1000 eseménye csalogatja múzeumba a látogatókat.  

A Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálata elérhető a rendezvénysorozat honlapján (www.oszifesztival.hu), ahol tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerint is lehet válogatni.  

A rovat további cikkei